El president, Carles Puigdemont, ha decidit dissoldre el Parlament i convocar noves eleccions el dimecres 20 de desembre davant l'amenaça del govern de l'Estat d'intervenir l'autonomia amb l'article 155 de la Constitució, segons ha pogut confirmar El Nacional.

Puigdemont compareixerà al Palau per fer públiques les decisions que ha pres després de les reunions que ha mantingut en les últimes hores amb el seu govern i representants de les entitats sobiranistes, així com del denominat estat major del procés. El president llegirà una declaració institucional.

No es reunirà el ple del Parlament, que s'havia convocat aquesta tarda a les 17h per respondre a l'activació de l'article 155 de la Constitució en paral·lel al del Senat, on s'estudien les mesures engagdes pel govern de Mariano Rajoy. El president ho ha comunicat a la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell, que ha estat citada al Palau. 

L'opció de convocar eleccions al Parlament per aturar el 155 s'ha imposat en la reunió que Puigdemont ha convocat aquest matí al Palau de la Generalitat amb els consellers i diputats de JxSí.

Davant la convocatòria imminent d'eleccions, ERC i el PDeCAT han convocat de manera extraordinària per aquest migdia les seves respectives executives.

El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, hauria mediat en el conflicte polític entre els governs català i espanyol.