D'entrada, no. El PSOE no està disposat a facilitar de bon començament la investidura a Mariano Rajoy i tanca files darrere de la màxima que els socialistes són l'alternativa al Partit Popular. La voluntat oficial del partit i de les federacions és votar 'no' al candidat del PP. Aquesta posició serà ratificada al comitè federal del dissabte 9 de juliol. Ferraz vol evitar terceres eleccions, però no aclareixen quins escenaris s'obririen si la investidura s'encalla. Les federacions de Madrid i el País Basc s'han reunit aquest dimarts amb l'executiva i no descarten que es pugui celebrar un segon comitè federal. Aleshores podrien repensar una abstenció de darrer minut.

"Jo no ho descartaria [una altra reunió], perquè realment hem celebrat en altres ocasions comitès federals successius i no hi ha cap problema. És bo que el comitè federal es reuneixi totes les vegades que siguin necessàries, perquè al final és l'òrgan màxim entre congressos", ha dit Idoia Mendia, candidata del Partit Socialista d'Euskadi. Mendia ha estat la primera a visitar Ferraz aquesta setmana. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, celebra una ronda de trobades amb els barons per conèixer el seu parer sobre la situació política.

La possibilitat queda a l'aire i res no canviarà abans del comitè federal d'aquest dissabte. La líder de la federació socialista de Madrid, Sara Hernández, així ho ha constatat. "Aventurar el futur ho tenim molt complicat. De cara a dissabte, ho tenim molt clar: un 'no' a Rajoy", ha dit Hernández després d'una reunió d'uns 45 minuts amb el líder. 

La madrilenya ha negat que hagi parlat amb el seu líder sobre més reunions del màxim òrgan entre congressos. En el que estan d'acord és en què la governabilitat del país "passa únicament i exclusivament" pel PP. Segons algunes fonts, Sánchez pronunciarà un discurs al comitè on reiterarà la posició del partit i recordarà a Rajoy que li correspon a ell formar govern. 

Després de rebutjar el govern de gran coalició amb el PP, l'estratègia del PSOE s'orienta a tensar la corda amb el rival. El desembre passat, els socialistes van acordar per escrit la negativa a pactar amb Podemos, independentistes i populars. La mateixa Hernández ha reconegut que descartava que al comitè federal aprovin una resolució sobre el 'no' a Rajoy. La madrilenya interpreta que la postura del partit és clara i no cal un nou text. Tampoc entenen per què a Gènova estan disposats a esperar fins passat el 9 de juliol per trucar, quan afirmen el clàssic "no és no". 

Tanmateix, el diari El Mundo informava que els socialistes buscarien tenir marge de moviments, si la investidura s'encalla i han de replantejar el vet a Rajoy. El diari madrileny també posava l'accent en què Ferraz sent que aquest cop tampoc aconseguirien suports per generar una majoria alternativa de govern. Ciutadans i Podemos van constatar la incompatibilitat del seu programa en els quatre darrers mesos de negociacions per investir Sánchez. En conseqüència, els socialistes podrien salvar la situació en el darrer minut. 

Aquest dimecres Sánchez continua la seva ronda de contactes amb els diversos barons. Passaran per Ferraz els presidents de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, Balears, Francina Armengol, i Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Divendres 8 de juliol serà el torn de Javier Lambán, president d'Aragó. Lambán li demanarà "no caure en el parany de parlar de la investidura de Rajoy com a president d'Espanya", davant la pressió per la governabilitat. A parer de l'aragonès, el PSOE s'ha de quedar en l'oposició per refundar-se i evitar altra opció diferent d'un 'no'. 

La via 175

El PP afrontarà un camí fins a la investidura amb sotracs per part de tot l'arc parlamentari​. L'objectiu de l'executiu és garantir l'estabilitat legislativa per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat i marcar el sostre de dèficit. Amb un govern en minoria hauria de pactar cada llei amb la cambra. Els 137 escons es podrien veure superats per majories al Congrés articulades per derogar l'obra legislativa dels populars. Aquest escenari generaria inestabilitat i duria més aviat que tard a noves eleccions. 

Gènova volia la gran coalició i davant la retirada temporal d'escena dels socialistes, la seva aposta s'encamina a la 'via 175'. És a dir, aquella on hauria d'obtenir el 'sí' de Coalición Canaria, el PNB, Ciutadans i l'abstenció d'almenys un diputat del PSOE per superar la investidura. Aquest dimecres Rajoy s'ha reunit amb Coalición Canaria, i ha sortit amb una sensació positiva. La indignació dels socialistes ha succeït la trobada, després que el president en funcions insinués als canaris contactes amb Ferraz. Ells ho han negat en rodó. 

Avui serà el torn del PNB. En les darreres hores, el lehendakari Íñigo Urkullu ha situat al marge de la investidura la qüestió dels presos bascos i la cessió de competències penitenciàries. Aquests elements de l'agenda basca eren punts de confrontació. Per la banda de C's, la voluntat de fer fora Rajoy ha quedat diluïda i s'ha situat com a prioritat negociar sobre els programes. La formació taronja manté un debat intern sobre el veto a Rajoy

I el PSOE? Com Espanya amb l'OTAN: D'Entrada, no. Però el temps apressa i ningú descarta ja un nou comitè federal.