L'aposta plurinacional sense referèndum que el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sotmetrà a votació durant la segona jornada del congrés federal servirà de reconciliació amb el PSC, després que el procés de primàries portés Miquel Iceta fa uns mesos a distanciar-se'n. Com en anteriors ocasions, els socialistes catalans mantenen que aquesta fórmula permetrà construir una alternativa "viable i solvent" al govern de Mariano Rajoy i donar encaix a l'efervescència del sobiranisme a Catalunya –tot que el referèndum ja té data per a l'1 d'octubre–.

El secretari d'organització, Salvador Illa, ho va manifestar a l'entrada del conclave aquest divendres titllant "d'atzucac" la situació catalana i emplaçant-se a la ratificació del programa del nou líder per sortir-ne. Illa va lloar el gest de Sánchez amb la inclusió de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, com a secretària de cohesió social i integració a l'executiva. És l'únic nom que de moment entre els fitxatges de Nicaragua, però Parlon té simbolisme perquè sempre ha defensat l'aposta plurinacional i el "no és no" a Rajoy.

Iceta i Sánchez també han suavitzat la relació, després que el segon viatgés a Andalusia per prometre a Díaz que els catalans no es posicionarien en primàries. Ambdós dirigents es van trobar fa dues setmanes a Ferraz en una reunió "monogràfica" sobre el procés català, cosa que va servir al secretari general per acabar de definir posicions. Tot i la reforma constitucional plurinacional que el PSOE ara propugna, el nou portaveu al Congrés, José Luis Ábalos, va advertir que estaran del costat de Rajoy per aplicar la legalitat de l'Estat i impedir el referèndum. 

La "nació" cultural ara defensada pel PSOE tampoc garanteix l'entesa fàcil amb Podemos. Pablo Iglesias va marcar distàncies durant el debat de moció censura denunciant que calia ser "valent" i reconèixer que Catalunya era "una nació" també política –amb dret a decidir–. Segon, va recordar que els socialistes ara "criminalitzaven" ERC, tot i que van fer un tripartit amb el PSC. Sobre això, l'única votació que contempla Ábalos és "en el marc de la llei" després de reformar la Constitució –paraules que fonts properes a Sánchez desaproven per "explícites"–.

Precisament, una de les esmenes de la federació de Guipúscoa –i que es podria aprovar aquest dissabte– és relativa a la creació d'una subcomissió al Congrés en què s'explorin solucions al conflicte català i busquin reforçar l'autogovern de Catalunya i normalitzar la relació amb la resta d'Espanya i entre Estat i Generalitat, diu el text. És l'anomenat "constitucionalisme útil", com definia Ernest Lluch. 

En el marc de les relacions PSOE i PSC no està previst corregir el protocol d'unitat signat amb la gestora, almenys en aquest cap de setmana. "Estem satisfets, però no ens neguem a millorar-lo", deia Illa, emplaçant-se al futur per abordar la qüestió. El fet és que el text va ser interpretat en el seu moment com una forma de laminar la sobirania del partit català, per exemple, ja que és al partit espanyol a qui li correspon la fixació de la línia política en "assumptes de naturalesa constitucional" i territorial: és a dir, en la reforma de l'Estatut o el referèndum.

En qualsevol cas, el PSC espera que, com va assenyalar aquest divendres el secretari d'organització, la nova cúpula de Sánchez faci passos concrets cap al federalisme.