L'alcalde accidental de Barcelona i dirigent de l'executiva dels comuns, Gerardo Pisarello, afirma en una entrevista al diari argentí Página12 que el referèndum és una "exigència legítima". De fet, ho veu com un dels "instruments principals per desbloquejar un conflicte que s'arrossega des de fa anys".

El rotatiu Página12 entrevista Pisarello, nascut a Tucumán, i el presenta com el primer alcalde llatinoamericà d'Europa, en substituir aquests dies l'alcaldessa Ada Colau, que va ser mare a finals d'abril.

Pisarello acusa el PP d'aplicar una política "centralista i autoritària", que "nega la diversitat nacional existent a l'Estat espanyol". Veu en la gestió dels populars la causa que "lògicament" la majoria dels catalans demani expressar-se en un referèndum. "És una exigència legítima i un dels instruments principals per desbloquejar un conflicte que s'arrossega des de fa anys", assenyala.

L'alcalde accidental també defensa que Barcelona sigui ciutat refugi perquè sinó es tendeix a "la degradació moral d'Europa i l'auge de l'extrema dreta". "Estem acollint refugiats i fet una inversió molt forta en serveis d'assessorament jurídic, però seguim pressionant l'Estat perquè estigui a l'altura d'aquesta tragèdia", recull el diari argentí, d'abast estatal. 

Alhora, admet que molts dels canvis que s'esperaven arran de la irrupció de Podem "no s'han produït tant ràpid com semblava" però defensa que "sens dubte es pot veure un autèntic terratrèmol polític". "El bipartidisme clàssic està ferit de mort, el PP segueix governant però ha perdut milions de vots", ha reblat celebrat que hi hagi noves veus al Senat, al Congrés i als ajuntaments –"inimaginable fa uns anys"-