El PDeCAT ha demanat la compareixença al Congrés de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, per equiparar el projecte independentista català amb un "cop d'Estat" i per assegurar que l'Estat de Dret té "prou força" per impedir la celebració del referèndum que va defensar dilluns Carles Puigdemont.

En una entrevista radiofònica, la ministra va recalcar que l'Estat "té prou força per impedir" una "amenaça" contra l'Estat com la que està promovent el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i que, segons el seu parer, guarda similituds amb la qual cosa podria ser en altres països un "intent de cop d'Estat" al "saltar-se la llei" i els procediments establerts.

Per al portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, "la demanda del 80% dels catalans d'acordar amb el Govern de l'Estat la celebració d'un referèndum a Catalunya perquè decideixin el seu futur de manera pacífica i democràtica a través de les urnes no pot ser considerada ni com un cop d'Estat, ni com una amenaça".

A més de la compareixença, el diputat català ha presentat una sèrie de preguntes escrites perquè el Govern precisi "on és el cop d'Estat que anuncia la ministra de Defensa, responsable de les forces armades d'Espanya, si la proposta catalana és pacífica, massiva i democràtica".

Campuzano recorda que el referèndum, és "la demanda expressada repetidament cada any al carrer per centenars de milers de persones a Catalunya des de la Sentència de l'Estatut el 2010" i subratlla que aquesta reclamació no pot equiparar-se amb la definició de cop d'Estat com a "presa del poder polític, d'una manera sobtada i de forma violenta, per part d'un grup de poder".

"Si la ministra no desmenteixi una possible intervenció de les forces armades a Catalunya davant de la demanda d'urnes i referèndum, qui estaria protagonitzant el cop d'Estat?", es pregunta.