Nature, una de les revistes científiques més antigues i conegudes, publica aquest dijous un article dedicat a la situació política catalana.

Al text, la revista no es posiciona sobre la independència de Catalunya, i es dedica a enumerar arguments positius i negatius que comportaria la secessió.

Pel que fa a les bondats, Nature creu que una Catalunya independent “s’alliberaria de les lleis nacionals antiquades i inflexibles” i podria canviar el panorama científic “de manera encara més profunda”.

De fet, l’article explica que Catalunya fa dècades que va per davant de la resta d’Espanya en aquest àmbit. “Des del boom dels 90, Catalunya ha creat nombrosos centres de recerca d'alt nivell i una agència que recluta i paga els sous dels millors científics, que poden triar el seu institut o universitat catalana”, s’exemplifica.

Pel costat dolent, la revista considera que la República de Catalunya “quedaria automàticament fora de la Unió Europea, i Espanya s’asseguraria que no tornés a entrar”. Això, expliquen, “afebliria la recerca de la regió”.

Malgrat això, Nature assegura que molts investigadors catalans votaran ‘sí’, i alerta dels recents moviments de Madrid, que “ha bloquejat els pressupostos d'organismes públics, inclosos centres de recerca i universitats” i això “amenaça l'estatus de primer nivell mundial” dels instituts científics catalans.