Passades les dotze de la nit, i després de guardar el torn en la filera d’intervencions, Artur Mas ha presentat la seva esmena per situar al capdavant de la presidència del nou partit un tàndem, de president i vicepresident, creuat de gènere, i amb funcions de coordinació i no executives.

Els suports a l’esmena de Mas al Congrés Fundacional del fòrum ha superar sense problemes la proposta del document de bases. Les peticions d’aclariments han servit perquè el dirigent convergent insistís en què el càrrec que proposa no tindrà funcions executives, i per demanar que la votació es fes en funció del contingut de la proposta i no en funció dels noms que els hauran d'ocupar.

Coordinador general

A banda de l’esmena sobre el tàndem presidencial, a quarts d'una la comissió segona ha aprovat també l’estructura de la nova direcció. Estarà integrada per dotze persones, entre les quals hi haurà un coordinador general. S’escollirà en votació desbloquejada i caldrà superar el 50% dels vots recollits per la candidatura per confirmar el càrrec.

Aquesta proposta, que defensaven els corrents del partit, ha superat el 51,3% dels vots i ha esmenat la proposta original on es parlava d’una executiva bloquejada i amb secretari general.

No era la proposta per la qual s'inclinaven els partidaris de Jordi Turull, que defensaven una direcció col·legiada i bloquejada. El fet que es voti un a un els membres de la direcció permetrà el vot de càstig a aquells noms que no siguin vistos com renovació. De la seva banda, Artur Mas havia deixat clara la seva preferència perquè no hi hagués secretari general en la nova direcció. 

Incompatibiltiats

En canvi, Turull ha aconseguit sortejar les fortes incompatibilitats imposades per l'esmena impulsada des de la JNC i que ha rebut el suport dels diferents corrents. Segons el quadre elaborat per les Joventuts, el coordinador general del partit pot ser diputat, si té "dedicació preferent" al partit.

Tampoc Neus Munté tindrà problema per compaginar la vicepresidència del partit, com proposa Artur Mas, amb el càrrec de consellera de Presidència.

Les incompatibilitats aprovades poden, per contra, barrar el pas a la direcció a alcaldes que siguin també diputats, i podria perjudicar dirigents que aspiren a altres àmbits del partit com Teresa Pitarch, pròxima a l'exconseller Germà Gordó que veuria trontollar la seva candidatura a dirigir el partit a Barcelona, atès que ocupa la direcció de l'Institut Català de la Dona.

L’organigrama del nou partit tindrà una Assemblea Nacional que es reunirà de forma ordinària cada dos anys per a la renovació ideològica i de càrrecs. Així com consell nacional, comitè nacional, direcció executiva i presidència.

Independentista i unilateral

A la mateixa hora que Mas defensava la seva proposta de tàndem presidencial, a la comissió primera s’aprovava la definició de la nova formació com a partit independentista i es deixava clar que no renuncia a la via unilateral.

Per la tarda, la comissió segona havia aprovat que els càrrecs de partit no podran superar els mandats de vuit anys -i que aquesta limitació s’aplicarà amb caràcter retroactiu-, pel que fa els càrrecs institucionals, tindran limitació de vuit anys i es podran prorrogar quatre més si així ho aprova l’Assemblea. Els càrrecs municipals no tenen limitació.

Un dels darrers punts que s'ha aprovat a dos quarts de quatre de la nit ha estat acceptar la creació de la Federació del Penedès.