"Divendres anem a Roma a parlar amb inversors italians que tenen interessos a Catalunya o que els poden tenir en el futur" i, també, amb persones catalanes que tenen interessos a Itàlia. Així ha explicat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a TV3 que no viatjarà a la capital italiana per veure el Papa, perquè "té molta feina i nosaltres també", i ha posat de manifest que, malgrat que tots dos treballen pel mateix objectiu, "no són feines que normalment s'entrecreuïn".

El viatge de Junqueras a Roma es basa, principalment, en raons econòmiques. Ara bé, Junqueras assistirà a l'ordenació de l'exarca dels catòlics grecs del ritu bizantí, el monjo de Montserrat Manuel Nin, amb qui, "si tinc temps", s'hi trobarà en acabar la cerimònia en una recepció a porta tancada, que se celebrarà a la basílica de San Paolo fuori le Mura.

Aquesta és la visita que justifica que aquest divendres no assisteixi a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera perquè "s'ha anunciat amb tres dies d'antelació" i "ja teníem el compromís".

Junqueras ha aprofitat per felicitar el Papa per ser "el primer Sant Pare jesuïta de la història i el nom Francesc no és una tria natural, és una referència a Francesc d'Assís". 

Acord PP-PSOE

"Estic convençut que hi haurà moltes pressions a l’Estat perquè no hi hagi eleccions, n’hi haurà diverses i intenses de poders fàctics, també d’origen europeu". Així ha volgut deixar clar el vicepresident del Govern que, en la seva opinió, finalment hi haurà un acord a l'Estat per governar.

Ho fonamenta, també, en el fet que el rei Felip VI hagi convocat una ronda de consultes pels dies 25 i 26 d'abril. "No crec que el cap de l'Estat ho convoqui sense tenir certs indicis o esperances", ha afegit.

Preguntat per si es reuniran amb el Rei en la nova ronda de reunions, Junqueras ha exposat que "la nostra posició és clara" i ha recordat que Felip VI es va negar a rebre la presidenta del Parlament i que "l'obligació de totes les institucions és ser respectuoses amb les altres".

El perjudici del dèficit

Junqueras ha tornat a carregar contra el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, perquè "no compleix el sostre de dèficit malgrat reservar-se sencer el marge d'Europa" i, tot i que ha reconegut que "és evident que la seva feina és complicada" i que sigui qui sigui el ministre "tindrà una feinada brutal", també ha posat sobre la taula que "no segueix adequadament les recomanacions europees".

"La distribució del sostre de dèficit és ineficaç perquè perjudica els ciutadans", s'ha lamentat, i per això ha assegurat que "el millor instrument per la ciutadania de Catalunya és que decideixi el seu futur". 

El vicepresident ha atribuït la responsabilitat de l'incompliment del dèficit de Catalunya, València i Balears, entre altres, als Ministeris d'Hisenda i Economia perquè, "qui assumeix la responsabilitat de captar el 95% dels impostos, és responsable dels serveis bàsics dels ciutadans" i "no pot ser que la transmetin a una administració que no cobra aquests impostos".

A més, Junqueras ha volgut deixar clar que "la capacitat d’endeutament de l’Estat depèn en enorme mesura de la capacitat de creixement de l’economia catalana" i que, "si no és així, l’activitat econòmica de l’Estat en el seu conjunt es veurà afeblida".

Xifres inexistents

Junqueras s'ha lamentat que encara no hi hagi nous pressupostos a Catalunya, però ha recordat que "fer-ne uns a partir d'unes xifres que no existeixen i d'unes estimacions poc fonamentades és complicat".

"Nosaltres continuem endavant amb el nostre projecte", ha afegit. I, tot i que la CUP prefereix que es prorroguin els pressupostos del 2015, i que JxSí farà el que decideixi el Parlament, ha mostrat la seva voluntat que n'hi hagi uns de nous per aquest any perquè si no "hi haurà molts nivells de despesa que no es podran assolir".

De totes maneres, el problema continua sent que "el total pressupostari no el decideix ni el govern de Catalunya ni el Parlament", ha sentenciat.