El vicepresident, Oriol Junqueras, esmorza aquest matí al Fòrum Nueva Economia convocat al Ritz de Madrid i té previst passar l’hora del te a la Moncloa amb la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. Però la seva agenda madrilenya ja va començar ahir a la nit amb un sopar amb una dotzena d’empresaris de l’IBEX, de grups de comunicació i firmes internacionals.

Va ser al conegut restaurant Zalacaín, el local habitual del poder polític i econòmic madrileny, que ostentava amb tant d'orgull les estrelles Michelin -que fins a l'any passat lluïa a la seva entrada-, com s'enorgulleix de la discreció dels seus reservats. Vindria a ser la versió madrilenya del Via Veneto que cada migdia fa anar fins al carrer Ganduxer de Barcelona representants de les elits barcelonines.

També al Zalacaín, fa dos mesos va celebrar un sopar similar el president, Carles Puigdemont, amb una vintena de comensals del mateix perfil, entre els quals Juan Miguel Villar Mir, de la constructora OHL, i Carlos March, de la Banca March. Alguns dels que ahir eren amb el vicepresident també van ser aquella nit amb Puigdemont.

14 comensals

A la cita d’anit, a les 21.45, i sota la batuta organitzadora del headhunter Luis Conde, de Seeliger i Conde, van compartir estovalles el president i conseller delegat de Mútua Madrilenya, Ignacio Garralda, l’empresari i expresident del grup Recoletos, Jaime Castellanos, el responsable del Grup Vocento, Santiago Bergareche, la presidenta de HP a Espanya i Portugal, Elena Herrero, el conseller delegat del Grup Godó, Carlos Godó, el president del grup Zeta, Antonio Asensio, el vicepresident del Banc Santander i president de la Fundación Princesa de Asturias, Matías Rodríguez Inciarte, i l’exconseller delegat d’Endesa i actual president d’Acerinox, Rafael Miranda, entre d’altres.

Junqueras va comparèixer acompanyat del cap de l’oficina del vicepresident i home de la seva més estreta confiança, Lluis Juncà. En total, 14 persones assegudes al voltant de les estovalles d'aquest conegut i exclusiu restaurant madrileny.

L’objectiu dels organitzadors d’aquesta mena de trobades -igual com l'anterior sopar organitzat amb Puigdemont- és que el vicepresident pugui tenir un contacte “discret” amb els empresaris i exposar-los el seu parer sobre la situació política i econòmica així com els plans del Govern.

Des de l'executiu s’admet que s’ha detectat un major interès a la capital espanyola per conèixer de primera mà la situació catalana. I això afecta tant el món econòmic com el diplomàtic, però també el polític.

Santamaría

Així ho demostra l’interès de la vicepresidenta per proposar a Junqueras una reunió a la Moncloa, a la qual també hi assistirà el ministre d’Hisenda en funcions, Cristobal Montoro. 

Aquesta entrevista, sense una agenda prèvia, ha de servir per fer repàs dels temes pendents entre les dues administracions, i es produeix la setmana en què s'ha constituït el Congrés dels diputats i quan el PP es troba en plenes converses per intentar pactar la investidura de Mariano Rajoy.

No seran aquests els únics contactes que mantindrà Junqueras a Madrid, que ha reservat també espai a la seva atapeïda agenda per mantenir trobades amb periodistes.