Nou cop de porta de l'Estat al procés. La Guàrdia Civil s'ha plantat aquest matí al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per requerir la documentació de l'acte de Junts pel Sí de dimarts de la setmana passada, on van presentar públicament la llei que ha de regular el referèndum de l'1 d'octubre amb el suport de la CUP, que hi era de públic. 

El jutge vol el contracte de l'acte, segons ha pogut saber El Nacional de fonts properes a la investigació, i ha donat un termini de cinc dies al TNC perquè entregui la documentació.

Dos agents de paisà de la Guàrdia Civil s'ha plantat aquest matí entre les 10h i les 11h a les oficines del TNC. Han lliurat una interlocutòria del jutjat número 13 requerint informació sobre l'acte del 4 de juliol. El jutge vol el contracte de l'acte per saber qui el va organitzar i qui signa per definir si hi ha responsabilitats d'algun membre del Govern o el Parlament.

El TNC lloga habitualment les sales de la infraestructura cultural. Aquest any s'han llogat per a 73 actes diversos, entre els quals hi ha l'acte de presentació de llei que ha de garantir el referèndum que es va fer el 4 de juliol, tot just fa 10 dies, i que ara és objecte d'investigació amb tot el paquet de preparatius que s'estan engegant per tirar endavant l'1-O.

Delirant

La irrupció de la Guàrdia Civil al TNC l'ha anunciat el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, en un tuit, on ha definit l'actuació de la Guàrdia Civil de "delirant".

Turull, a més, ha explicat que ha estat el mateix TNC qui els ha trucat per informar-los que havien rebut la interlocutòria de la benemèrita, que els informa que tenen cinc dies per entregar la documentació requerida pel jutge. El president de JxSí tampoc no ha tingut cap problema per anunciar que l'acte va costar 17.609 euros.

Abans de celebrar aquest acte al TNC, ja s'havia presentat al matí al Parlament en una ponència dels impulsors de la llei —JxSí i la CUP—. A la tarda, al TNC hi van intervenir, per aquest ordre, el diputat de JxSí i cantautor, Lluís Llach, el mateix Jordi Turull, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el president del Govern, Carles Puigdemont.

Precisament Puigdemont s'ha lamentat que "criminalitzar la llibertat d'expressió del grup parlamentari més votat pels catalans és impropi d'un Estat democràtic".

Temps del tardofranquisme

Llach, Turull i Rovira han sortit ràpidament del ple del Parlament a comparèixer davant la premsa. El cantautor s'ha lamentat que això "és un atemptat contra la llibertat d'acció política" i que simbolitza "un atemptat contra la llibertat d'acció política".

Turull, de la seva banda, ha mostrat la seva sorpresa per aquest fet perquè, ha assegurat, "mai haguéssim pensat que perseguirien un acte polític" i, precisament per això, ha animat la ciutadania a anar a les urnes l'1-O tan sigui per votar 'sí' com per votar 'no'. "Aquesta és la millor resposta del ciutadà", ha volgut subratllar.

Mentrestant, Rovira ha volgut calmar els ànims assegurant que "la repressió de l'Estat no pot ser infinita", però ha garantit que "no deixarem de fer res per molt que ens amenacin".

Cop d'Estat

El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, no ha trigat gens a respondre Turull retraient-li que la Guàrdia Civil "també treballa per la democràcia i la llibertat de Catalunya, davant la intenció de provocar un cop d'estat".

Mentrestant, la diputada cupaire Eulàlia Reguant ha ironitzat amb la situació posant damunt la taula que "potser busquen les urnes que estaven a l'escenari".

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també s'ho ha pres amb cert sarcasme recordant a la Guàrdia Civil que "l'acte ja fa nou dies que es va acabar".

També s'ha pronunciat —com no podia ser d'altra manera— l'assessor de Cs al Parlament Europeu, Jordi Cañas, que ha carregat contra JxSí "per utilitzar instal·lacions que a qualsevol li costen un ull de la cara".

L'alcaldessa de Barcelona també ha reaccionat a la irrupció de la benemèrita al TNC assenyalant que "és un exemple que judicialitzar un conflicte polític només crea crispació i no porta enlloc".

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, els ha recordat que poden trobar tota la informació al web garanties.cat.

Pel secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, "el PP ha perdut els papers definitivament".

El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha anat un pas més enllà deixant anar que "suposo que no s'extradita els 19 càrrecs franquistes reclamats per la justícia internacional perquè mai van anar amb urnes al TNC".

La Guàrdia Civil, arreu

La visita al TNC de la Guàrdia Civil es produeix un mes més tard que la benemèrita cités diversos funcionaris de la Generalitat per la campanya institucional per incentivar la inscripció en el registre de catalans a l'estranger.

I no només això. Una de les empreses que es van presentar al concurs obert pel Govern per la compra d'urnes van assegurar a finals de juny haver rebut una visita de la Guàrdia Civil i, de fet, un responsable de Plastic Express va declarar dijous passat durant dues hores a la caserna que té la benemèrita a Travessera de Gràcia, a Barcelona. 

Les queixes del PSC

Els socialistes catalans ja es van queixar la setmana passada de l'acte, i no només van exigir a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) una compensació a l'oposició per haver retransmès l'acte, sinó que també va requerir al Govern la documentació sobre el lloguer de la sala gran del TNC, així com el pressupost dels serveis de muntatge i de personal.

Ara, de moment, encara no s'han pronunciat sobre aquesta actuació de la Guàrdia Civil.