El Govern ha recopilat en un informe les mesures amb què està esquivant les suspensions de lleis catalanes del Tribunal Constitucional (TC), per donar així resposta a una moció de JxSí aprovada al Parlament que insta l'executiu català a detallar les iniciatives que està duent a terme per blindar la legislació de Catalunya.

L'informe està firmat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que explica que el Govern està treballant intensament a través de mesures, accions i legislacions per "deixar sense efecte pràctic la suspensió del TC" de diversos preceptes de la Llei de mesures urgents per afrontar l'emergència habitacional i la pobresa energètica, i concreta que el Govern està ultimant una llei alternativa: ha sotmès a informació pública l'avantprojecte i ha rebut les al·legacions dels partits i els agents del sector.

Per mitigar els efectes de la suspensió del TC, Mundó assenyala que el Govern ha creat la Direcció Operativa d'Actuacions Urgents en Matèria d'Habitatge per "millorar el procediment d'atenció" dels casos de risc més alt d'exclusió residencial.

A més, ha creat una nova prestació complementària per a famílies que estan a punt de ser desnonades, de la qual ja s'han registrat 175 beneficiaris; ha reforçat les ajudes socials per pèrdua d'habitatge amb més de 100 milions d'euros; ha potenciat la cessió de pisos d'entitats financeres –se n'han aconseguit més de 3.660–, i ha impulsat un fons d'habitatges de lloguer social. També ha posat en marxa un programa per assumir el 60% del cost del lloguer en casos d'urgència –el 40% restant el posen els ajuntaments– i ha realitzat 1.496 intermediacions hipotecàries.

Habitatges buits

L'informe també detalla que el Govern està aplicant una altra llei inicialment suspesa, la de l'impost sobre habitatges buits, perquè finalment el TC va aixecar la suspensió i tots els seus preceptes s'estan executant.

Sobre la Llei de l'impost d'emissió d'òxids de nitrogen produïda per l'aviació comercial, Mundó assegura que "està en vigor, motiu pel qual no és necessari fer un nou projecte de llei". En la mateixa situació es troba l'impost sobre l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera produïda per la indústria i l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear, afegeix.

A més, avisa que el Govern manté el compromís "ferm" de desplegar efectivament la Llei d'igualtat efectiva de dones i homes, així com de desenvolupar íntegrament tots els seus preceptes, al marge del TC.