La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat aquest dimarts la "vocació europea" de Catalunya, davant uns 40 cònsols que han acudit convocats per la Cambra per commemorar el Dia d'Europa.

Un dia després de declarar en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per permetre el debat d'iniciatives sobiranistes, ha apel·lat a l'Europa que "defensa les llibertats, els drets fonamentals i lluita contra les desigualtats".

Ha afirmat que Europa té molts obstacles i reptes, entre els quals ha citat la gestió del Brèxit, l'acolliment dels refugiats, revertir els estralls de la crisi i aturar "la reversió de drets humans que estan patint alguns països de la UE".

Sobre els refugiats, ha lamentat que hi ha països que "no han complert amb els compromisos" d'acolliment que van assumir, i també ha citat els feixismes creixents com un altre problema a afrontar.

Sense al·lusions al procés sobiranista, ha reivindicat que la millor manera d'Europa d'afrontar els seus reptes és fent-ho conjuntament a través d'"un projecte comú" entre tots els seus integrants.

Forcadell ha conclòs que Catalunya vol contribuir a enfortir una Europa que vetlli per la democràcia i la llibertat, i ser una unió d'estats amb les portes obertes al món: "Estic segura que ho aconseguirem entre tots".

Els cònsols

Entre els cònsols assistents han estat els dels Estats Units, Grècia, Canadà, França, El Salvador i República Dominicana, i en l'acte també ha pres la paraula la degana del cos consular acreditat a Barcelona, la peruana Franca Lorella Deza.

La cònsol ha elogiat el projecte europeu com un idea per "respondre els nacionalismes mitjançant un teixit econòmic i social", un projecte que veu sostingut sobre els ideals de llibertat, justícia i prosperitat, entre altres.

La degana ha assegurat que Europa és un "referent per al món", i aquesta unió d'estats s'ha intentat replicar en moltes altres parts encara que solament s'ha aconseguit de manera parcial, i ha destacat la pau com un dels seus grans valors.