La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha aprofitat aquest matí una de les seves intervencions en la reunió de treball de l’Assemblea de la Francofonia que se celebra a Budapest per explicar que dilluns va haver d’anar a declarar "davant de la justícia espanyola" arran el procés penal que se li ha obert per defensar el dret a la llibertat d’expressió dels diputats.

Forcadell, que participa en la conferència de presidents de la Regió Europa de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, ha subratllat la defensa que fa el Parlament de la democràcia i els drets humans com a “valors fonamentals” i ha refermat el compromís de la cambra catalana de “preservar la inviolabilitat parlamentària i la llibertat d’expressió”.

Ha estat durant el seu primer torn de paraula amb el qual s'ha presentat davant l'Assemblea, on participa per primer cop. Després de subratllar que el Parlament comparteix “profundament” els objectius de la Francofonia en la promoció de la democràcia, la presidenta ha explicat als assistents la seva declaració judicial de dilluns davant del TSJC i la causa oberta contra bona part de la Mesa del Parlament.

A la reunió participen diputats de diferents parlaments europeus, com el francès, el belga, el grec o el lituà, entre d’altres.

Forcadell ha anunciat als diputats presents a Budapest que té intenció d’assistir a Luxemburg a la 43a sessió anual de l’Assemblea per tal d’aprofitar l’oportunitat per “desenvolupar al màxim el potencial” de la relació del Parlament amb la Francofonia.

Les paraules de Forcadell han estat acollides amb satisfacció per la diputada que representa el Parlament de Luxemburg, amfitrió de la trobada, Anne Brasseur.

Catalunya forma part de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia des de l'any 2008, en qualitat d'observador.