Haver "dialogat més" amb les veus antifranquistes i haver explicat "millor" el sentit de les estàtues al carrer són només dos dels suggeriments que el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha exposat per dir que "això es podria haver fet millor". Ara bé. Tot i fer autocrítica, també ha reconegut que, malgrat que "aquests fets no eren buscats, evidentment s'entenen".

Després que aquesta nit tres joves hagin tombat l'estàtua eqüestre de Franco, i que avui l'Ajuntament de Barcelona hagi decidit retirar també la de La Victòria perquè "una no té sentit sense l'altra", Pisarello ha volgut deixar clar que l'objectiu d'exposar les estàtues al carrer era "convidar la gent a entrar a l'exposició", així com obrir una "reflexió" del que representaven aquests símbols quan estaven als espais públics.

"Segurament no hem aconseguit explicar de manera clara el sentit d'aquestes estàtues a l'espai públic", s'ha lamentat el primer tinent d'alcalde, que ha continuat reiterant-se en la idea del govern municipal de "discutir" la impunitat de la dictadura mitjançant una exposició "sobre la història dels símbols franquistes als espais públics".

Objectiu aconseguit

Convençut que "no va ser un error posar les estàtues", Pisarello ha posat sobre la taula que "algun dels objectius s'han aconseguit" perquè "s'ha produït una reflexió pública i s'ha trencat un silenci". I és que això és una exposició temporal –que acabarà el 8 de gener tal com estava previst–, però, mentrestant, ha recordat que a Catalunya hi ha "molts símbols del franquisme a l'espai públic i no en exhibicions temporals".

Sobre les conseqüències que poden tenir els joves que han tombat l'estàtua, el primer tinent d'alcalde no s'ha mullat i ha sortit del pas assegurant que estan "a l'espera de veure les diligències informatives" per prendre una decisió perquè, segons ell, "s'ha d'actuar amb una certa proporcionalitat" tenint en compte que el consistori ja preveia que hi hauria reaccions similars.

"Aquestes reaccions són perfectament comprensibles", ha dit, i ha afegit que "han passat coses que no són rebutjables, forma part de la llibertat d'expressió". Precisament per això, Pisarello ha posat sobre la taula que la seva idea era mantenir les pintades fins al final de l'exposició i intervenir, només, "quan hi hagués una cosa més greu", com el que ha passat aquesta matinada.

Incorporar-ho a l'exposició

Després de tot, la idea de l'Ajuntament és incorporar tot això que ha passat dins l'exposició i "no amagar la simbologia" per "dur a terme una política de memòria que permeti una reflexió més profunda d'allò que va suposar la dictadura franquista" i, per tant, "la idea no és amagar les estàtues, sinó documentar-ho i incorporar aquests registres com una reflexió més a l'exposició".

Pisarello té clar que tornaria a fer l'exposició –que ha aclarit que ha tingut un cost de 200.000 euros– perquè "és una aposta per pensar en el passat i en el futur" i s'ha felicitat perquè, a parer seu, "ja era hora que es fes a Catalunya" una mostra inèdita com aquesta que, a més, es tracta d'una "política memorial que no és improvisada" perquè "ja s'ha fet en moltes ciutats europees".