La querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general del seu departament, Francesc Esteve, per la compra de les urnes, arriba a Europa. Dotze diputats de fins a sis països diferents han denunciat a la Comissió Europea aquesta nova acció judicial contra el procés.

Es tracta dels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (PDeCAT), Josep Maria Terricabras (ERC), Jordi Solé (ERC), acompanyats dels bascos Izaskun Bilbao (PNB) i Josu Juaristi (Bildu). Pel que fa a noms internacionals, hi destaquen els belgues de l’N-VA flamenc Mark Demesmaeker, Sander Loones i Aneleen Van Bossuyt, la sueca Bodil Valero (Verds), el liberal portuguès Antonio Marinho i el croat Ivan Jakovčić, i també la britànica del Plaid gal·lès, Jill Evans

En una pregunta parlamentària registrada davant de la CE, a la qual ha tingut accés El Nacional, els eurodiputats expliquen a la Comissió Europea que Borràs i Esteve estan acusats dels “crims de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics” per haver impulsat “un contracte per la compra de 8.000 urnes”.

En aquest sentit, els representats europeus alerten a Brussel·les que "el fiscal ha actuat contra Borràs tal com el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va anunciar fa uns dies", i lamenten que aquest fet aixeca "les sospites d’interferències polítiques en el sistema judicial”. Per això, demanen a la institució europea si es planteja “iniciar una investigació sobre la salut de l’estat de dret a Espanya”.

A més, en el seu escrit, també adverteixen que la querella s’ha presentat contra la Generalitat de Catalunya tot i que “el govern d’Andalusia també ha comprat unes 8.000 urnes des de l’any 2000 sense cap reacció del poder judicial”.