El jutge que investiga l'origen d'un pendrive aportat al seu moment a la causa dels Pujol ha citat com a investigat l'exnúmero dos de la Policia Eugenio Pino pels possibles delictes de prevaricació, frau processal i fals testimoni.

Segons un acte del jutge Juan Javier Pérez, al qual ha tingut accés Efe, Pino haurà de comparèixer el 15 de juny al jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid, el que investiga el presumpte origen il·lícit d'aquest llapis de memòria que la Policia va aportar al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata.

El jutge també ha citat un subordinat de Pino, l'inspector en cap Bonifacio Díez Sevillano, qui declararà el dia 30 de juny per videoconferència des de Mèxic, país en el qual es troba destinat.

Aquest jutjat va rebre l'encàrrec de De la Mata d'investigar l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia durant l'etapa de Jorge Fernández Díaz com a ministre per aquest pendrive, la informació del qual el jutge va anul·lar com prova pel seu presumpte origen il·lícit.

Instruccions incorrectes

"No només no ha pogut determinar-se que l'obtenció de documents inclosos en aquest pendrive hagi estat legítima, sinó que, al contrari, ha quedat establert que l'autoritat policial", concretament Pino, "va donar instruccions incorrectes" a les unitats operatives a través del seu subordinat perquè incloguessin en el cas Pujol documents l'origen i manera d'obtenció dels quals s'ocultava, va exposar De la Mata en demanar l'obertura d'aquesta investigació.

Pino ja va declarar al seu moment davant De la Mata i va dir que va ser Díez Sevillano, actualment destinat a l'ambaixada d'Espanya a Mèxic, qui li va comunicar l'existència del pendrive. Però, abans, quan va declarar com a testimoni, va assenyalar un altre comissari, Marcelino Martín-Blas.

De fet, Martín-Blas, excomissari d'Assumptes Interns, s'ha personat en el procés com a acusació particular en sentir-se calumniat per Pino. Segons el seu parer, l'ex número dos l'assenyala per "animadversió" per haver demanat la seva imputació en el cas del petit Nicolás.

Oficines de Método 3

El jutge De la Mata va recordar que el llapis de memòria "contenia arxius que havien estat copiats d'un ordinador que obrava a les oficines de l'agència de detectius" Método 3. Per això, va prendre declaració a dos exdetectius de l'agència, els quals van negar haver lliurat a ningú aquest suport.

De la Mata, després d'investigar l'origen d'aquest pendrive, va concloure que no havia estat possible conèixer l'origen i ubicació dels documents inclosos en el mateix, ni qui els va obtenir ni la cadena de custòdia d'aquests.