El congrés del PSOE ha aprovat en la ponència territorial d'incloure en el seu ideari la reforma plurinacional i federal de la Constitució, mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol. "Perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat a l'article 2 de la Constitució", diu l'esmena que el secretari general, Pedro Sánchez, va proposar, ara que torna a ser a Ferraz. La idea és apropar-se a les tesis de Podemos i oferir un "compromís" a les comunitats, i en especial, al sobiranisme català, però sense reconèixer el referèndum.

El text, però, no va estar exempt de polèmica des del moment en què es va conèixer. Aquesta esmena implica de facto que la "nació" espanyola tindria una supremacia sobre la catalana, basca i gallega, ja que la sobirania i el dret a decidir només seria per a la primera. És una crítica similar a la que el dirigent de Podemos, Pablo Iglesias, va fer a Sánchez en el debat de la moció de censura a Mariano Rajoy. El va instar a acceptar que la "nació" catalana, no només ho seria en l'àmbit cultural, sinó també en el polític, cosa que obligaria a acceptar el referèndum. 

Els socialistes catalans celebren la idea, com assegurava el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. "Si cal, explicaré jo què significa la plurinacionalitat", ha afirmat, a l'entrada del 39è congrés, sobre si era possible que els barons tombessin aquesta esmena. Iceta ha reconegut que el PSOE havia observat un "problema seriós" amb el tema català i estava disposat a renovar l'acord de Granada. De fet, només hi havia una esmena en contra de la reforma plurinacional, que ha estat rebutjada, segons informen fonts socialistes de dins del plenari.