"Desil·lusionat" per la declaració d'independència, l'ex-primer ministre del Quebec (2003-2012), el liberal Jean Charest, proposa a Espanya i a Catalunya que s'inspirin en la relació federal entre el Quebec i el Canadà per arribar a un acord. "Vivim en un món que necessita reconèixer i acollir identitats múltiples. Per això, molts països han triat una estructura federal de govern".

La proposta es fa en una opinió publicada aquest dissabte al diari The Globe and Mail, de Toronto, un dels diaris de prestigi del país. Charest conclou que tot depèn de la capacitat de Madrid i Barcelona de renovar el diàleg sobre el respecte mutu.

La clau de l'èxit del Canadà rau en la comunicació contínua entre el govern federal i el Quebec, al marge de les diferències, explica. "En aquest punt, els líders polítics de Madrid i de Barcelona han fallat", diu.

Compartir

La solució federal "ens permet compartir valors bàsics comuns tot respectant les diferències locals, regionals i, fins i tot, nacionals, que no estan en contradicció amb els nostres valors compartits".

Les "condicions bàsiques" perquè tingui èxit inclouen "la capacitat de reconèixer i demostrar respecte genuí uns pels altres. Penso en la llengua, l'educació, la cultura i les institucions específiques".

Charest, que també ha estat vicepresident del Canadà, recorda una visita oficial a Catalunya el 2011, quan era primer ministre del Quebec, després de la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 que retallava l'Estatut aprovat el 2006. "Recordo que el meu amic, el president [Artur] Mas, no va defensar llavors la secessió i va dir als mitjans de comunicació que els catalans serien feliços si Espanya els reconegués com fa el Canadà amb el Quebec. Crec que això encara és vàlid avui".

El partit de Charest, el Partit Liberal del Quebec, és federalista i s'ha oposat sempre a la independència del Quebec. Charest viu retirat de la política.