Els britànics són els europeus més favorables a la creació d'una República catalana. El grup més important és el dels britànics que consideren que la independència seria positiva per als catalans, amb un 29%, davant d'un 23% que creuen que seria negativa i un 20% que consideren que no seria ni positiva ni negativa. Així ho indica el baròmetre d'aquest mes de maig elaborat pel think-tank Real Instituto Elcano, un dels més importants d'Espanya, en què s'avalua la imatge que els països europeus tenen sobre diferents àmbits referents a l'Estat.

Positivo o negatico

Font: Real Institut Elcano

Entre aquests àmbits, destaca el que fa referència a “Catalunya i el seu moviment secessionista”. Segons es detalla en aquest informe, els britànics tenen un perfil diferent a la resta de països europeus a causa de la seva pròpia òptica de la separació de la Unió Europea i les tensions internes amb Escòcia.

Segons mostra el gràfic, el Regne Unit és l’únic país europeu on l’opció que sosté que la independència seria positiva per als catalans és el grup més ampli de ciutadans. Comparativament amb la resta de països, és també el que considera que l’impacte de la independència seria menor o afectaria en menys mesura tant els espanyols com el conjunt de la Unió Europea.

Crida també l'atenció el cas d'Itàlia, un país sotmès a les tensions separatistes al nord, on el 27% dels ciutadans consideren que la independència tindria uns efectes positius sobre Catalunya. Aquesta xifra s'aproxima molt al 29% dels ciutadans del Regne Unit que consideren la secessió de Catalunya favorable pels catalans i és notablement superior a la de França o Alemanya. 

Independencia de Catalunya

Font: Real Institut Elcano

A més, cal destacar que el coneixement de la situació sobre el procés de Catalunya ha augmentat tant a França com a Alemanya respecte el mateix estudi de l'any anterior. A França és significatiu el creixement del nombre de simpatitzants amb la independència catalana, que ha passat d'un 13% a un 18%.