Corren mals temps per als Borbons a Catalunya. Si el rei Felip acumula declaracions de persona non grata en diversos municipis, als quals s’hi suma des de dimecres el d’Esparreguera, l’Ajuntament de Barcelona té previst canviar el nom de la plaça Joan Carles I pel de plaça de Cinc d’Oros.

Segons avança NacióDigital, el govern municipal anunciarà aquest dissabte el canvi del nom de la plaça dedicada al rei Joan Carles I, situada a la cruïlla entre l’avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia, pel de Cinc d’Oros, nom amb el qual ja se la coneix de forma popular. L’anunci es farà en el context de la commemoració del 85è aniversari de la proclamació de la República, el 14 d’abril del 1931.

En aquest espai que serà rebatejat s'hi situa un obelisc que originalment va ser aixecat per commemorar la Primera República Espanyola i en especial un dels seus presidents, Francesc Pi i Margall. De fet, coronava l’obelisc l’estàtua de la República, que actualment presideix el monument de la plaça Llucmajor, al districte de Nou Barris, i actualment hi ha una proposta per retornar l'estàtua a la seva ubicació original a la Diagonal amb el Passeig de Gràcia.

Felip VI, persona non grata a Esparreguera

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Esparreguera, governat pel PSC, ha declarat el rei Felip VI i qualsevol altre representant de la monarquia espanyola com a persona non grata, en una moció aprovada pel ple municipal amb els vots a favor de la CUP, ERC, CiU i d'un dels regidors socialistes.

La moció, presentada per la CUP i per ERC, considera Felip VI com la màxima figura institucional d'un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya i també acusa el Rei de falta de neutralitat en relació al procés sobiranista.

Per això, el text, que ha estat aprovat en un ple municipal celebrat dimecres a la tarda, declara persona non grata el rei Felip VI i qualsevol altre representant de la monarquia espanyola i insta l'Ajuntament d'Esparreguera a retirar les fotografies del monarca dels edificis municipals.

La moció ha tirat endavant amb deu vots a favor (cinc de la CUP, dos de CiU, dos d'ERC i un d'un regidor del PSC), set vots en contra (tres d'ICV-EUiA, dos de Ciutadans, un del PP i un d'un regidor del PSC) i l'abstenció de quatre regidors del PSC, entre ells l'alcalde, Eduard Rivas.

El PSC, que integra l'equip de govern al costat d'ICV-EUiA, ha donat llibertat de vot als seus regidors, cosa que ha fet possible l'aprovació de la moció.