Pràcticament, el 10% dels espanyols (un 9,4%) té previst emprendre en els pròxims tres anys, la qual cosa suposa assolir el percentatge més alt des de 2012, segons un informe presentat per l'Observatori de l'Emprenedoria d'Espanya. Aquesta xifra representa un "creixement de l'activitat similar a la viscuda abans de la crisi financera de 2008", segons es detalla a l'informe publicat aquest dimecres.

Al llarg de l'any passat, l'activitat emprenedora recent va recuperar el nivell anterior a la pandèmia, ja que el 6% de la població espanyola adulta tenia un projecte emprenedor de menys de tres anys i mig de vida, una xifra semblant a la del 2019, just abans de la covid-19. En aquest sentit, vuit de cada deu emprenedores asseguraven el 2022 tenir els "coneixements necessaris" per dur a terme el procés i més de la meitat coneixia altres persones que també estaven emprenent. Tanmateix, el 68% de les dones enquestades i el 65% dels homes no percebia "oportunitats clares" de negoci.

Edat, finançament i sectors

En total, el 80% dels emprenedors tenia entre 25 i 54 anys i el 75% ho feia per "guanyar-se la vida". En aquest sentit, el 7% dels emprenedors estava a càrrec d'empreses consolidades, la qual cosa suposa una lleugera reducció respecte al 2021, mentre que l'abandonament empresarial va créixer fins al 2,5%. A més, la taxa de població que va tancar definitivament el seu negoci va ser de l'1,5%, el percentatge més baix dins dels països desenvolupats.

Al llarg de l'any passat, més de la meitat del capital d'arrencada dels projectes procedia dels estalvis personals dels emprenedors i l'altra meitat es va distribuir entre préstecs (17%), ajuts de famílies (10%) i altres fonts de finançament.

Segons l'informe, el 70% dels emprenedors va iniciar el seu negoci al sector serveis, la meitat dels projectes va arrencar amb una plantilla d'entre un i cinc empleats i el 5% ho va fer amb un nivell d'internalització elevat.

La "qualitat de l'entorn" per emprendre descendeix a Espanya

En l'àmbit global, els experts consultats des de l'Observatori de l'Emprenedoria van situar Espanya entre els últims països en relació amb l'índex de context d'emprenedoria nacional (índex NECI), que avalua la qualitat de l'entorn per emprendre. En concret, Espanya va ocupar el lloc 41 de més de 50 països, el que suposa un retrocés respecte a l'any 2021 i l'allunya dels països de referència europea.

Paral·lelament, durant la presentació de l'informe, Carme Artigas, secretària d'Estat de Digitalització i intel·ligència artificial, ha destacat el moment "dolç" que viu l'emprenedoria al país, la qual cosa, segons la seva opinió, és fruit de les "inversions i les bones polítiques públiques". En aquest sentit, Artigas ha fet bandera de l'aprovació de la Llei de start-ups, que "canvia les normes del joc" i ha assegurat que farà "transcendir governs".