Les start-ups situades a Barcelona han captat 527 milions d'euros en 67 operacions de finançament en el primer semestre de 2023, un 51% més que els 349 milions d'euros aconseguits per les start-ups de Madrid, que han dut a terme 73 operacions, segons un informe de la Fundació Innovació Bankinter. Tanmateix, l'estudi remarca que ambdues ciutats cauen al voltant d'un 47% en volum d'inversió en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

D'aquesta manera, les dues ciutats acaparen pràcticament el 85% dels 1.035 milions d'euros d'inversió captats per les start-ups del país en la primera meitat de l'exercici. En aquest sentit, els 1.035 milions d'euros d'inversió captats per les start-ups espanyoles suposen un 30% menys que el finançament aconseguit en els sis primers mesos de 2022. Malgrat aquesta reducció del volum inversor, les 209 operacions a Espanya representen un increment interanual del 12%.

Després de Barcelona i Madrid, l'eix mediterrani (València, Alacant, Múrcia) es consolida com a tercera zona més activa d'inversió, mentre que Pamplona i Gijón apareixen en el cinquè i vuitè lloc gràcies a les operacions de Veridas (15 milions d'euros) a Pamplona i de Biow (5 milions d'euros) i Plexigrid (4,5 milions d'euros) a Gijón.

Creixen les rondes 'pre-seed' i 'seed'

"La primera meitat de 2023 segueix la línia dels últims mesos de 2022 en l'ecosistema de start-ups espanyol, amb un augment de l'activitat davant la tendència de desacceleració en el volum d'inversió", assenyala l'informe de l'Observatori d'Empreses Emergents de l'organització. No obstant això, si es descompten les grans rondes d'inversió (les de més de 50 milions d'euros) l'import captat entre gener i juny és de 681 milions d'euros, gairebé la mateixa xifra que en la segona meitat de 2022 (689,5 milions d'euros), "el que confirma la resiliència de l'ecosistema subjacent de fases inicials", han valorat els autors de l'estudi.

"El primer semestre de l'any ha vingut marcat per un augment rellevant en el nombre d'operacions de fases pre-seed i seed (78 davant 67 en el segon semestre de 2022) i encara més de sèrie B (35 operacions davant 21). Creixen també les operacions de sèrie A (70 davant 62). Per la seva part, disminueixen considerablement les sèries C (5 operacions davant 12 en el segon semestre de 2022)", matisa l'anàlisi.

Desinversions en start-ups

Respecte a les desinversions, disminueix el volum de sortides per preu pagat, igual com el nombre d'operacions, i segons l'informe, el primer semestre de l'any 2023 ve marcat per una disminució tant del volum (980 milions d'euros, un 22% menys que en el mateix període de l'any passat) com de nombre d'operacions recollides (31, un 40% menys que en el primer semestre de 2022).

En aquest context, en els sis primers mesos de l'any els fons de capital risc continuen tenint un "pes molt destacat" en l'ecosistema emprenedor, si bé el seu volum d'inversió disminueix fins a un 68% si es compara amb el mateix període de 2022. En relació amb l'últim semestre de l'any passat, el nombre d'operacions va créixer lleugerament (92 davant 85) i el volum va disminuir un 41%.

"Destaca el creixement de corporate venture, que passa de 15 a 30 operacions de l'anterior semestre a aquest i de 79 milions d'euros a 290 milions d'euros en volum invertit. També destaca la disminució del volum d'inversió dels family office, que passa d'un volum de 149 milions d'euros en el segon semestre de 2022 a 11 milions d'euros en el primer semestre de 2023, encara que amb el mateix nombre d'operacions (6)", agrega l'estudi.

Activitats dels negocis emergents

Quant als sectors d'activitat de les start-ups que han rebut inversions en el període analitzat, torna a posar-se al capdavant el de les fintechs i insurtechs, tant per nombre d'operacions (29) com per volum captat (155 milions d'euros). Li segueixen els sectors de mobilitat i logística i els de viatges i turisme, que amb "moltes menys" operacions (11 i 6, respectivament) arriben a volums similars d'inversió (142 milions d'euros i 122 milions d'euros).

Una altra de les conclusions de l'estudi és l'increment del pes dels inversors locals, que participen cada vegada més en rondes majors. Així, la inversió local va créixer en el primer semestre fins als 340 milions d'euros, un 42,5% més que en el mateix període de l'any passat.