Espanya invertirà 1.000 milions d'euros per a la creació d'un fons europeu de suport a empreses emergents tecnològiques. Així ho ha assenyalat la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, aquest dilluns. En aquest fons per donar suport a empreses emergents tecnològiques capdavanteres també participaran Alemanya, França, Itàlia i Bèlgica, així com el Grup del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

En total, la inversió assolirà els 3.750 milions d'euros. Calviño ha formalitzat a Brussel·les la posada en marxa de la iniciativa en una declaració conjunta amb els ministres d'Economia i Finances d'Alemanya, Christian Lindner; de França, Bruno Le Maire; d'Itàlia, Giancarlo Giorgetti, i de Bèlgica, Vincent Van Peteghem, en els marges de l'Eurogrup.

La vicepresidenta primera s'ha mostrat satisfeta perquè considera que aquesta iniciativa està omplint un "buit" que havia estat assenyalat per l'ecosistema empresarial. "És el pas natural i demostra que junts som més forts", ha destacat, abans de subratllar que, per assolir els seus objectius, Europa ha d'actuar unida i no per separat amb diferents plans nacionals.

La contribució es farà a través del fons Next Tech

"M'impressiona que ho hàgim fet realitat en un any i espero que d'aquí a un altre any puguem celebrar les inversions clau que portin a Europa a una escala diferent", ha assegurat. Per la seva part, el president del BEI, Werner Hoyer, va dir que l'objectiu d'aquesta estratègia conjunta és "oferir suport a les firmes innovadores europees en la seva última fase de desenvolupament". Una cosa que és "essencial" quan aquestes volen expandir el seu negoci, doncs ajuda a salvaguardar l'autonomia estratègica europea.

L'objectiu de la iniciativa europea Tech Champions és facilitar el finançament a les empreses emergents innovadores més capdavanteres d'Europa a fi de crear un ecosistema emprenedor que permeti el desenvolupament de projectes avantguardistes amb potencial a escala global. Entre 2021 i 2022, més de 280 empreses tecnològiques europees de diferents sectors van aconseguir més de 100 milions d'euros en grans rondes de finançament, però el 67 % d'aquests fons van procedir d'inversors no europeus.

El Govern d'Espanya ja ha aprovat una contribució inicial de 400 milions d'euros per al nou fons europeu, mentre que, per a la segona fase, l'aportació total compromesa assolirà els 1.000 milions d'euros el 2023. La contribució espanyola es realitzarà a través del fons Next Tech, una iniciativa del Pla de Recuperació per fomentar el desenvolupament de projectes digitals innovadors d'alt impacte i la inversió en empreses en creixement mitjançant el reforç dels instruments públics de finançament, l'atracció de fons internacionals i la potenciació del sector de capital risc.