Les empreses de salut a Catalunya van captar 445 milions d’euros d’inversió, la xifra més alta registrada de la sèrie històrica, pràcticament el doble que l’any anterior, quan les firmes catalanes del sector van aconseguir 238 milions d’euros. Segons les dades presentades aquest dilluns pel Biocat, l'associació promoguda per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i les patronals per impulsar el sector biomèdic de Catalunya, durant l'any passat es van tancar 35 inversions, una menys que el 2021 però de major volum.

La injecció de capital que més destaca és la de l'empresa d'ortodòncia invisible Impress, que va recaptar 122 milions d'euros. D'aquests 445 milions d'euros, el 77% va procedir de fons de capital de risc i el 12% van ser "ajudes competitives" concedides per entitats com l'European Innovation Council o el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI).

De la megaronda d'Impress a la salut digital

Per sectors, les empreses de tecnologies mèdiques han captat 193 milions d'euros, principalment per la megaronda d'Impress, la major registrada fins avui a Catalunya en el sector. Les companyies biotecnològiques ocupen la segona posició per volum de recursos captats, empreses pels 51 milions d'euros recaptats per Minoryx Therapeutics i pels 50 milions d'euros de SpliceBio. El subsector de la salut digital, per la seva banda, va captar un 40% menys en relació amb el 2021, un moviment que Biocat emmarca en els problemes de les firmes tecnològiques en l'àmbit mundial.

Segons l'informe presentat pel Biocat, Catalunya és una "destinació prioritària" pels agents del sector, amb 1.200 assajos clínics en actiu, és la sisena regió europea i la novena de tot el món. Gairebé la meitat d'aquests assajos clínics tenen a veure amb l'oncologia, tot i que altres àrees de recerca destacades a la comunitat autònoma són les malalties cardiovasculars, oftalmologia, sistema nerviós central, salut mental i malalties minoritàries.

El mateix estudi ofereix una visió que va més enllà de les empreses emergents del sector i amplia el focus sobre totes les companyies catalanes de les ciències de la vida i salut. Es tracta de més de 1.350 firmes que representen de forma agregada el 8,7% del PIB català i que concentren el 53% de les exportacions de tot l'Estat. A més, donen feina a 247.000 persones (el 7% de la població ocupada).

"Prudència" per part dels inversors

Amb tot, el context econòmic no és el més oportú per a les empreses emergents -principalment pels alts tipus d'interès, la qual cosa ha canviat les estratègies dels inversors, com sofreixen les grans tecnològiques, obligades a aplicar retallades- i aquest any es tenyeix d'incertesa.

Durant la presentació dels resultats, el soci d'Ysios Capital Jordi Xiol ha alertat que "és possible que existeixi una desacceleració", de la mateixa manera que la sòcia d'Alta Partners Montserrat Vendrell ha apuntat que "la sensació generalitzada és que s'està esperant al fet que les valoracions es corregeixin una mica". "Aquesta situació farà que probablement els fons d'inversió siguin més prudents i les decisions no es prenguin tan de pressa, principalment a causa de la incertesa", han acabat des del Biocat.