Què tenen en comú Burger King, Acciona, Coca-Cola o Renault? De primeres són quatre empreses que no tenen res a veure, però hi ha un nexe que els uneix: Fracttal. La scale-up, especialitzada en l'optimització de manteniment per a les indústries, ha decidit fer el salt al sector sanitari. Prèviament, ja havia irromput en altres àmbits i ara ha apostat per l'optimització dels hospitals. "Brindem tecnologia per oferir manteniment a les companyies. Des de flotes de camions fins a plantes fotovoltaiques, restaurants i centres de salut. La nostra solució incorpora tecnologies per fer rastrejos, controls i valoracions a cada planta en la qual treballem", afirma Christian Struve, CEO i cofundador del negoci.

En aquest sentit, des de la scale-up asseguren que la implementació de Fracttal als hospitals prometrà l'optimització en la utilització d'actius, la reducció de costos, la millora en l'atenció al pacient, a banda del compliment normatiu. Struve ressalta l'aposta de la companyia pel sector salut com una "oportunitat valuosa" per a maximitzar l'ús dels seus serveis, oferint una solució que "s'adapta als desafiaments específics de la gestió d'equips mèdics i subministraments". "Hi ha sectors en els quals et pots arriscar més, però en el cas del sanitari no", recorda, i afegeix que "si falla un aire condicionat en una empresa els treballadors passaran calor, però l'error és mínim. En canvi, si falla un desfibril·lador, el problema és gros". 

A més, Fracttal s'ha integrat al projecte Cognitive Hospital per poder dur a terme aquesta expansió. "Amb la finalitat d'enfrontar-nos als desafiaments tecnològics actuals i satisfer la creixent demanda del sector salut, volem oferir la plataforma de Fracttal per optimitzar el manteniment dels centres i contribuir a la millora dels hospitals". En aquest context, Fracttal permet la detecció i seguiment d'equips en temps real i supervisar els processos de manteniment amb major seguretat, eficiència i sostenibilitat.

Expansió internacional pel sud d'Europa

Més enllà d'entrar al món sanitari i créixer en aquest camp, des de Fracttal també tenen l'objectiu de fer-se grans al sud d'Europa després d'haver-se consolidat a Llatinoamèrica. En el seu full de ruta hi ha buscar el creixement fins a l'any 2025 i a partir de llavors aixecar capital. "Les diferents rondes que hem tancat han estat per escalar i internacionalitzar-nos. Ara el que volem és continuar en aquesta línia i irrompre en el manteniment d'hospitals tant públics com privats". 

Actualment, disposen d'una plantilla de 200 empleats, atenen a més de 30.000 usuaris de més de 50 països i tenen prop de 2.000 companyies en cartera. Tot i que el 60% d'elles són petites i mitjanes, en destaquen d'altres com Acciona, Unilever, Iberostar, Veolia, Burger King, Renault, Coca-Cola i FedEx. "Busquem expandir-nos, especialment a Espanya, França i Portugal. Per a aquest 2024 també tenim l'aspiració d'entrar a Itàlia i seguir tancant projectes en el camp de la salut", matisa l'emprenedor. 

Fracttal One i Fracttal Sense

Per poder-ho dur a terme, des de Fracttal compten amb dos productes: Fracttal One i Fracttal Sense. El primer és un software i el segon és el hardware. Tot i que treballen de manera complementària, el producte estrella és el Fracttal One, que permet que les empreses de qualsevol mida o sector productiu puguin gestionar de manera fluida les operacions de manteniment de qualsevol actiu, siguin equips, vehicles, maquinària o instal·lacions. "Fracttal One fomenta la col·laboració en temps real entre equips diversos i s'integra de manera fluida amb qualsevol solució industrial o sistema ERP", indica Struve. 

“Encara avui dia més del 80% de les empreses no compten amb una solució adequada per a la gestió de manteniment i en el seu lloc usen fulls de càlcul o processos manuals. Conscients d'aquesta bretxa vam desenvolupar Fracttal One, una solució innovadora dissenyada per a simplificar les pràctiques de manteniment", explica el directiu, que agrega que "també estem liderant el camí cap al futur del manteniment amb eines avançades impulsades per intel·ligència artificial i IoT. La nostra tecnologia no només digitalitza tots els aspectes de la gestió de manteniment, sinó que també anticipa de manera proactiva les possibles incidències dels equips, oferint informació en temps real i solucions pràctiques per a millorar les operacions dels nostres clients". 

Ronda de 10 milions d'euros

L’empresa va tancar una ronda de finançament de 10 milions de dòlars a finals de l’any passat, liderada per Kayyak Ventures i en la que també va rebre el suport de GoHub Ventures, Amador Holdings i BBVA Spark amb la finalitat d’impulsar el seu creixement i expansió global. Aquest capital va complementar la inversió inicial de Seaya, que segueix sent un pilar de suport per Fracttal mentre avança cap a la seva pròxima fase de creixement.