T'imagines estar un dia sencer a l'hospital i que no serveixi de res? Fer-te mitja dotzena de proves i que es perdin? El control i la traçabilitat de les mostres biològiques és un problema a resoldre en molts àmbits, sobretot al sector salut. La meitat de les mostres biològiques amb incidències i desperfectes són per errors en la cadena logística. En l'àmbit global, entre el 7% i el 10% de les mostres biològiques registren errors, que a la llarga poden arribar a generar un impacte anual de prop d'1,5 mil milions de mostres amb incidències.

Detectat l'error i amb ganes de solucionar el problema va néixer Groenlandia Tech, una start-up amb seu a Barcelona que controla i duu a terme una traçabilitat de les mostres biològiques i de fàrmacs de forma segura i precisa. La solució del negoci està patentada en sis països i ja es comercialitza en més de 24 a tot el món. A Espanya, l'Hospital Central de La Defensa Gómez Ulla i el 12 d'octubre de Madrid ja compten amb aquest sistema; a més s'estan duent a terme proves pilot a l'Hospital de Bellvitge o la Vall d'Hebron de Barcelona, entre d'altres.

Nevera digitalitzada i automatitzada

Com funciona? Des de Groenlandia Tech han creat un maquinari per transportar la sang d'un lloc a l'altre, similar a una nevera però digitalitzada i automatitzada. "Treballem amb projectes molt avançats en el sector de la medicina, digitalitzem els processos i garantim la traçabilitat i el control de temperatura de mostres i anàlisi a través de la nevera intel·ligent NuuK", explica Marc Real, CEO de Groenlandia Tech, a ON ECONOMIA. En aquest sentit, el directiu apunta que la nevera compta amb tecnologia GPS per realitzar un seguiment en temps real del recorregut de la mostra i, d'altra banda, per una plataforma cloud (SaaS) que permet optimitzar l'operativa i emmagatzemar tota la informació recollida de manera automàtica i fiable.

Mitjançant aquest sistema patentat de temperatura controlada i la plataforma cloud, la start-up respon a noves necessitats del mercat que, amb l'arribada de la medicina personalitzada i les noves tecnologies per a l'anàlisi genòmica i molecular de moltes malalties humanes, l'operativa a l'hora de traslladar mostres biològiques ha hagut de modificar-se per ser adaptada a les noves normatives i necessitats.

Expansió internacional

Groenlandia Tech optimitza el procés logístic, millora la seguretat del contingut i redueix els costos de laboratori. "El nostre objectiu és assolir el break even en l'últim trimestre de l'any o el primer de 2024", indica. Per completar el pla d'expansió, l'empresa ha obert una ronda de finançament valorada en 1 milió d'euros amb Capital Cell, destinant el 15% al desenvolupament de producte i investigació i el 85% restant a l'expansió i desenvolupament del negoci tant dins com fora d'Espanya.

De fet, l'any que ve aspira a ser "molt fort" per al projecte, sobretot en el sector productor i comercial. Des de l'empresa, que té una desena de treballadors, preveuen arribar a nous mercats i estar presents tant en centres públics com privats. "Som una solució única, no hi ha competència com la nostra, hi ha productes substitutius, per la qual cosa pretenem aterrar en molts centres". En aquesta línia, la companyia ja ha venut més de 170 solucions (incloent-hi la nevera NuuK i la plataforma SaaS) i té 1.050 comandes en tràmit de ser lliurats. El cost aproximat de cada article ronda els 400 euros. 

Impulsada per Mutter Ventures

La start-up barcelonina va ser creada el 2018 per Mutter Ventures, el primer venture builder espanyol que cotitza a l'Euronext de París, dirigit per Christian Rodríguez. Actualment, Groenlandia Tech té la patent registrada als Estats Units, el Regne Unit, Mèxic, Espanya, Qatar i Taiwan, i la solució dual de programari/maquinari ja es comercialitza a través de distribuïdors a més de 24 països a tot el món, entre els quals hi ha Suïssa, Alemanya, l'Aràbia Saudita, Emirats Àrabs, Colòmbia o Xile, entre altres.

"La ronda de finançament està en fase inicial de captació de capital privat i nosaltres, des de Mutter Ventures, com a empresa impulsora, invertirem 300.000 euros per augmentar la nostra posició i aposta per aquest projecte", afegeix Christian Rodríguez, CEO de Mutter Ventures.