Encara que sembli buscar una agulla en un paller, la inversió en empreses emergents segueix a l'ordre del dia. Malgrat la sequera financera de l'últim any a causa de la guerra a Ucraïna i el repunt de la inflació, els business angels i les firmes de capital risc continuen injectant diners a les start-ups, però molts emprenedors primerencs no saben com aconseguir els primers tiquets d'inversió. En què es fixen els inversors? Quin és el detonant perquè inverteixin en un projecte o un altre? I les claus per aconseguir el primer tiquet d'inversió?

"És una barreja de diferents factors, però en etapes inicials l'equip és fonamental perquè estàs invertint en un projecte en el qual hi sol haver poques mètriques", apunta Vicente Ruiz, CEO de TBIG Finance. Joan Ferrán, de l'àrea de Consultoria IT i RSM Digital, li dona la raó i també explica que en el que més es fixen els inversors és en l'equip humà. "És on resideix la base, tant pel que fa a visió i valors com en les persones que desenvolupen el dia a dia dels projectes. El risc es pot mitigar a través de l'equip i la seva gestió", puntualitza.

Així mateix, Iñigo Laucirica, Investment Manager de Samaipata, comenta també que en etapes molt inicials l'equip ho és gairebé tot. "No vol dir que la visió de producte, estratègia i mercat no siguin rellevants, però si la proposta no és coherent, pot sembrar dubtes sobre l'equip a l'inversor".

Errors a l'hora d'invertir

Amb l'equip format i un primer plantejament del projecte arriben els primers errors, si no ho han fet abans. Laucirica destaca que és en les rondes inicials quan "hi ha alguns errors típics". "En el cas d'inversors no professionals, la falta de diversificació, no establir un marc sòlid de govern de la companyia o invertir amb una expectativa de gana d'inversió en lloc d'un convenciment sobre el potencial de creació de valor de la companyia" són alguns dels errors habituals.

Li segueix el fil Ferrán, que assenyala que, en general, els errors dels emprenedors primerencs van relacionats amb la paciència i la capacitat de continuar invertint o no en una start-up quan no creix com s'espera. Ruiz aclareix que "és evident que hi ha aspectes a millorar, ja que, en cas contrari, la ràtio d'èxit invertint en empreses emergents seria molt més elevada. Cada inversor té les seves pròpies experiències de les quals va aprenent dia a dia i que vas corregint en futures inversions".

Inversió en 2024

Després de diversos trimestres d'alentiment respecte a la inversió, per a aquest any Laucirica espera una "dinamització del mercat", però recorda que també hi haurà notícies de companyies que tanquin després d'haver aixecat rondes interessants el 2021 i 2022. "Són dos fenòmens compatibles i és important entendre on s'estan trobant les propostes de negoci i inversió de les start-ups amb els requisits dels inversors".

Alberto Andújar, director de BIGBAN Inversors Privats, posa èmfasi que l'informe de BIGBAN centrat en una anàlisi prospectiva del sector de la inversió suggereix que "no hi ha intencions d'aturar-se, almenys en les verticals més professionalitzades, com els fons d'inversió". No obstant això, destaca un "fre en l'activitat dels inversors particulars o business angels, els qui han interromput les seves inversions per avaluar com s'estabilitza el mercat".

"Venim d'un 2021 i 2022 amb rècord d'inversió en start-ups. El 2023 va arrencar amb les mateixes perspectives, però es va produir una aturada en la inversió pels esdeveniments geopolítics. L'any passat, malgrat que el volum d'inversió va ser inferior als semestres anteriors, el nombre d'operacions va ser superior. Aquestes dades indiquen que les start-ups en fase pre-seed i seed (fases inicials d'inversió) han continuat tenint accés a finançament privat, encara que pel camí hi ha hagut un canvi de paradigma, buscant més la rendibilitat del projecte que el creixement com havia ocorregut en els anys anteriors", comenta Ruiz.

Finalment, Ferrán argumenta que "la inversió aquest any millorarà respecte a 2023, encara que no arribarem a assolir els nivells d'anys anteriors. Soc optimista i crec que estem en un moment de racionalització dels models de negoci, on no val tot i cada vegada l'ecosistema d'inversors i invertits és més madur i expert", acaba.