A l'encara incipient i incert mercat de l'hidrogen verd, solució energètica per allargar la vida i l'abast de les renovables, la start-up catalana Jolt assegura tenir una solució revolucionària per millorar l'eficiència dels electrolitzadors que la creen i cada vegada convenç més actors que així és. L'últim a pujar a aquesta aposta impulsada per científics que porten anys investigant és el Banc Santander, que aportarà 1,5 milions d'euros de finançament, segons ha pogut saber ON ECONOMIA a través de fonts oficials de l'empresa i del banc. Amb ells, completa un total de 7,8 milions en rondes de finançament a què suma el préstec de la Generalitat d'1,5 milions, múscul necessari per inaugurar la seva planta d'elèctrodes, amb capacitat per a 4 GW, a l'Hospitalet de Llobregat el pròxim mes d'abril.
"Tenir el Santander com a inversor no només ens ajuda amb l'expansió internacional, sinó que també proveirà els nostres consumidors de la confiança que necessiten que Jolt serà un proveïdor local, estable i a llarg termini d'elèctrodes, cèl·lules i serveis activats (reciclatge al final de la vida útil, peces de recanvi, reparacions, millores de rendiment, desenvolupament de catalitzadors i revestiments)", explica Leon Rizzi, CEO de la start-up, amb seu a Tarragona a l'empara de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ). El descobriment del químic i cofundador de l'empresa, Alberto Bucci, que amb un recobriment de pintura industrial els catalitzadors tenen una durada més llarga i funciona millor, és l'origen del seu naixement.
"El nou inversor és important per dues raons: com a nova empresa amb nova tecnologia, tenir aquest banc darrere ens dona la credibilitat que sí, serem aquí d'aquí a 20 anys i pots confiar en nosaltres com un proveïdor d'elèctrodes", aporta Rizzi, que com a segona raó apunta als plans de "construir noves fàbriques i que el nou soci ens ajudi amb la nostra expansió internacional, especialment al Nord d'Europa, Llatinoamèrica i Amèrica del Nord, on ràpidament necessitarem crear plantes d'elèctrodes."
La cadena de l'hidrogen verd
L'hidrogen s'aconsegueix separant les molècules d'aigua per obtenir hidrogen com a vector energètic a partir de descàrregues elèctriques i quan aquestes descàrregues elèctriques procedeixen d'energia renovable, llavors l'hidrogen és verd. Però el cost és elevat en haver d'utilitzar electricitat permanentment per obtenir un altre format energètic i es perd una part en el procés. És per això que l'eficiència de l'electrolitzador és una de les claus i Jolt es postula com una empresa que té la "fórmula de la Coca-Cola" per a aquests catalitzadors.
L'abril de l'any passat, van obtenir una primera inversió de 350.000 euros, que va ser ampliada amb una ronda de 6 milions en què van participar Ship2B Ventures, Climentum Capital i Axon Partners Club. A aquestes rondes se suma ara Santander i també un préstec d'1,5 milions de la Generalitat a través d'Avançsa, empresa pública de promoció i localització industrial de Catalunya.
L'empresa, liderada pel CEO Leon Rizzi i amb el químic Alberto Bucci, l'enginyer químic Arturo Vilavella i el també químic Julio Lloret com a principals socis, espera facturar cinc milions l'any que ve, quan comenci a produir electrolitzadors per a plantes d'hidrogen de diferents parts del món.
Encara que des de Jolt reconeixen que el futur energètic de l'hidrogen verd encara està per definir, tan sols la possibilitat que substitueixi als processos de producció d'amoníac o de l'hidrogen no verd produït fins ara li atorga ja un potencial de mercat important. Amb tot, la capacitat d'Espanya per produir energia eòlica i fotovoltaica, i la dificultat per transportar-la o emmagatzemar-la, el converteix en un país amb gran potencial per a l'hidrogen verd, tal com ve defensant el president Pedro Sánchez amb els seus estímuls a aquesta energia i l'impuls al H2Med que permeti transportar-lo a Europa.
També empreses com Cepsa, Maersk, Enagás, Naturgy o Iberdrola han anunciat milers de milions d'inversions en hidrogen verd a Espanya, si bé encara no està clara la demanda que tindrà i la investigació per millorar la seva eficiència i reduir els seus costos no avança al ritme esperat. Per generar l'hidrogen verd, seran necessaris electrolitzadors i catalitzadors i allà Jolt espera ser un puntal espanyol i internacional a la cadena de subministrament. De moment, rebutja fer-ho de manera exclusiva per a alguna de les empreses.