El BBVA continua defensant que pot assolir unes sinergies de 850 milions d'euros quan aconsegueixi fusionar-se amb el Sabadell, encara que això li portarà ara més temps. Segons les condicions que li ha imposat el Govern espanyol perquè pugui continuar amb l'opa sobre el banc català, un mínim de tres anys. Tanmateix, els analistes de Bank of America discrepen d'aquestes xifres.

De fet, estimen que el banc no podrà assolir ni el 65% de les sinergies anunciades el maig del 2024, quan va llançar l'opa. "Segons la nostra opinió, l'oferta del BBVA encara ofereix una sòlida justificació industrial. Tanmateix, les restriccions imposades dilueixen la rendibilitat de l'operació. Un retard de tres anys en la fusió legal suggereixen sinergies de tecnologia de tan sols uns 300 milions d'euros a curt termini", expliquen.

I és que, el BBVA va anunciar que el seu objectiu era aconseguir uns estalvis de 850 milions d'euros quan integrés el Sabadell. I els aconseguiria amb retallades de personal, on obtindria uns 300 milions. Uns altres 100 milions en estalvis financers i 450 milions en despeses de tecnologia. Però el Govern espanyol no li permetrà tancar oficines ni reduir personal durant aquell període de tres anys ampliable a cinc, ni tampoc fusionar-se, així que l'únic que podria fer el banc que presideix Carlos Torres és intentar dur a terme estalvis tecnològics.

En aquest sentit, es va pronunciar recentment Peio Belausteguigoitia, country mànager de BBVA a Espanya, que va explicar que fins i tot a l'escenari de no fusió, s'aconseguirien les sinergies perquè la majoria d'elles es produirien en l'àmbit tecnològic. El banc, no obstant això, ha de detallar-ho i explicar-ho de manera clara al fullet que ha enviat a la CNMV i que es publicarà en uns dies.

La plataforma tecnològica de Sabadell és clau en aquest procés, ja que el BBVA busca integrar els seus sistemes i aconseguir eficiències. Una cosa que a priori podrà fer, perquè el govern central sí que li ha permès que dugui a terme la integració de tecnologies. Encara que els de BofA no creuen que el banc assoleixi les sinergies anunciades de 450 milions d'euros en IT, segons posen en relleu en un informe.

També en aquest informe destaquen que "seria excessiu" que el BBVA millori l'oferta pel Sabadell el 2.000 milions d'euros, tal com descompta ja el mercat, per poder guanyar l'opa, ja que la prima és negativa des de fa mesos i concretament ara del -12%. "El considerem excessiu. L'operació és estratègica, però només és rendible financerament sota certes condicions".

D'altra banda, els de Bank of America fan al·lusió a la intenció de Brussel·les d'obrir un procediment al Govern espanyol per extralimitar-se de les seves funcions i imposar condicions tan dures al BBVA per adquirir el Sabadell, com el vet a una fusió. La CE ha enviat una carta a Espanya detallant la infracció i sol·licitant una resposta, normalment en un termini de dos mesos.

Tanmateix, destaquen els analistes, si la resposta espanyola es considera insatisfactòria, la CE podria emetre un dictamen motivat amb els seus punts de vista i fixar un nou termini per al seu compliment. Fins i tot podria remetre el cas al TJUE, que pot imposar possibles sancions, però no pot anul·lar la decisió. Ja que l'acord adoptat en el Consell de Ministres el passat 24 de juny, no té una dimensió comunitària.

El BBVA millora benefici a Turquia, però Mèxic continua sent el 60% del total

Malgrat totes les incerteses que hi ha encara entorn de l'opa, els de Bank of America -que a més tenen una participació del 3,086% en el BBVA- asseguren que el banc és una de les seves "25 accions favorites per a 2025" i figura en la seva llista de les millors inversions d'Europa.

Reconeixen, no obstant això, que el BBVA cotitza amb un "fort descompte respecte als seus competidors". Si bé, les seves accions pugen aquest any un 43% davant el 64% del Santander, el 65% del Sabadell, el 69% de Unicaja, o el 50% de Bankinter i CaixaBank.

Però confien en el seu futur i defensen que el BBVA compta "amb una franquícia de qualitat envejable, amb sòlides quotes de mercat a Mèxic, Turquia i Espanya, amb o sense l'aprovació de Sabadell". Preveuen a més que els beneficis del banc a Turquia (on opera a través de Garanti) gairebé es tripliquin per a 2026, malgrat l'augment de les provisions. Amb un ROTI d'aproximadament el 18-19%.

Encara que Mèxic representa i continuarà representant aproximadament el 60% dels beneficis del grup BBVA, per la qual cosa encara continua tenint molt pes en el resultat global. I si el banc no aconsegueix una fusió amb el Sabadell, continuarà depenent de mercats emergents.