Les criptomonedes i les energies renovables poden tenir un punt en comú que revolucioni el mercat de la llum, un invent "mundial" segons els seus impulsors catalans, les empreses Factorenergia i Blockchain Digital Energy. La tecnologia blockchain, que blinda les dades digitals, dona a les comunitats d'autoconsum informació sobre la llum que consumeix i la que li sobra en temps real i la possibilitat que puguin comerciar amb ella.

"És un avenç mundial, la primera vegada que es digitalitza l'energia i es podrà tokenizar", ha assenyalat durant la presentació de l'acte a la Casa Seat de Barcelona Emili Rousaud, conseller delegat de Factorenergia.

Les comunitats d'autoconsum col·lectiu, que creixen a Catalunya, permeten al consumidor ser un element actiu al comerç de la llum. Les plaques solars, inversió compartida pels veïns, reparteixen la llum de manera equitativa i es converteixen en un actiu per als consumidors, que poden revendre-la a la xarxa quan els sobra o escollir a quina hora posar la rentadora o fer més grans despeses energètiques.

En aquest repartiment, la tecnologia 'blockchain' pot ser clau perquè "dona immutabilitat a les lectures de la llum, la informació és inalterable i això li dona credibilitat perquè confiïn tant els partícips com la comercialitzadora", ha apuntat Lluís Mulero, business developer mànager de Blockchain Digital Energy. És una lectura de la llum a temps real que es genera alhora per a l'empresa i per a l'usuari i que, com succeeix amb les criptomonedes, no es pot alterar per cap de les parts. Funciona com "un notari digital", ha conclòs Mulero.

La inversió conjunta que han estimat les dues empreses catalanes és de 6 milions després de quatre anys de desenvolupament d'aquesta tecnologia que esperen poder portar "a tot el món". "Esperem comptar amb l'interès de les grans energètiques en un futur", ha assenyalat Henry Daunert, conseller delegat de Blockchain Digital Energy.

Control de les dades i factura zero

La tecnologia, ja disponible per als clients de la llum de Factorenergia que compten amb instal·lacions d'autoconsum col·lectiu, ja s'ha implementat en tres usos diferents: el residencial, l'industrial i els edificis públics. Els dirigents han explicat els tres exemples amb algunes xifres.

Així, a Esplugues de Llobregat, 159 veïns del barri de la Mallola estan utilitzant l'aplicació de blockchain per mesurar i comercialitzar amb la seva energia i, des que es va implantar, ha caigut un 37,9% el consum d'energia i s'han registrat 816 transaccions amb blockchain. Ara bé, el potencial de creixement fins i tot allà és encara important, ja que el 86,6% de la llum s'ha exportat. "Si es comercialitza amb ella en la mateixa comunitat, la factura pot tendir a zero", ha apuntat Mulero.

En un altre cas, en Robí, el temps de llum solar que una escola pública no utilitzava perquè estava tancada (a l'estiu, per exemple) ha pogut reutilitzar-se en un altre edifici públic de la Generalitat, uns jutjats, gràcies a la informació obtinguda i segellada per la tecnologia del blockchain. Una indústria de Cornellà, finalment, ha servit per verificar el seu ús industrial.

El blockchain és una tecnologia que, en immortalitzar les dades en temps real, consumeix molta energia, però des de Blockchain Digital Energy garanteixen que aquesta també té un certificat de procedència verda.

"És la primera vegada al món que es duu a terme un procés de digitalització de l'energia amb tecnologia blockchain. Aporta un valor que no som capaços d'imaginar i té un gran potencial. Apodera el consumidor perquè sàpiga el que consumi i el que produeix i ja genera estalvis directes", ha apuntat Daunert. La tecnologia farà, a més, que sigui més fàcil arribar a una factura zero de la llum per les facilitats per optimitzar el seu ús i comerciar amb els excedents.