El cotó homologat com a ètic pel certificat Better Cotton que fan servir H&M i Inditex per a les seves peces no és ètic en absolut. Al contrari, una part significativa d'aquest cotó s'aconsegueix a partir de la desforestació il·legal, la presa de terres i agressions amb armes de foc al Cerrado brasiler, segons denuncia una llarga investigació de l'ONG Earthsight, que ha seguit la pista del cotó mitjançant enregistraments amb drons, la pista dels vaixells i entrevistes amb la població local, que relata setges armats per prendre les seves terres. Les empreses no adquireixen aquest cotó de manera directa, sinó a través de les empreses manufactureres que produeixen per a ells en països asiàtics.

El cotó que utilitzen dues de les marques de moda més importants del món sota el segell ètic Better Cotton del Cerrado brasiler, veí de l'Amazònia i la sabana amb més biodiversitat del món, és conreat segons les acusacions per les empreses brasileres d'agronegoci SLC i Grup Horita, que neguen tenir vinculació amb cap d'aquestes terres. Asseguren que treballen a les terres veïnes de les apuntades per la investigació i que han superat tots els controls ambientals i legals de les administracions brasileres.

Tanmateix, l'ONG acredita amb documentació divergent a l'aportada per les empreses la relació amb aquestes terres, inclòs un informe del fiscal general de l'estat de Bahia.

El cotó el compren fins a vuit empreses asiàtiques, de Pakistan, Bangladesh i Indonèsia, que treballen per a Inditex i que són les principals destinacions del cotó brasiler, segon exportador del món.

Aquestes empreses (Noman Group, Interloop, Nishat, PT Kahatex, YBG, Sapphire, MTM i Jamuna Group) produeixen a Àsia amb cotó brasiler les peces que es venen a H&M i Inditex, la qual, en resposta a l'ONG, ha assegurat que es prenen "molt seriosament" la investigació i que prendran mesures.

Better Cotton, en el punt de mira

No obstant això, Inditex apunta que les empreses asiàtiques compren cotó de diferents procedències i el brasiler representa tan sols entre el 5 i el 25% de l'adquirit, mentre defensa el segell Better Coton. "Els seus requisits inclouen, entre altres condicions socials i mediambientals, la no-conversió d'ecosistemes i els drets de les poblacions locals i indígenes en les àrees d'operació", al·lega Inditex. L'ONG, tanmateix, qüestiona profundament la credibilitat de Better Coton.

"Després de rebre la seva carta, hem compartit el contingut amb Better Cotton, que ens ha confirmat que inicia una investigació juntament amb seu partner al terreny, Abrapa", assegura Inditex en un comunicat.

La seva competidora sueca H&M apunta directament cap al segell certificador. "Malgrat els esforços per complir els estàndards, poden donar-se vulneracions" de drets, apunta. "Per a més informació sobre els estàndards i les accions que es duen a terme, contactin amb Better Cotton (BCI)", completa H&M.

El Cerrado, una sabana de la mida de Mèxic

El Cerrado brasiler, que cobreix un 25% del territori brasiler amb una mida equiparable al de Mèxic, té una biodiversitat molt rica i allotja el 5% de les espècies del món, algunes de les quals s'enfronten a l'extinció per la pèrdua d'hàbitat. L'agricultura d'escala ha retallat en la meitat el bioma del territori.

El Cerrado va des de la Regió del Nord-Est de Maranhao fins a Mato Grosso do Sul i també toca els estats de Tocantins, Brasília, Goiás, Mato Grosso, Minas Gerais i Bahia.

La investigació se centra en el cotó conreat a la zona de Bahia, on diversos habitants relaten setges amb armes per prendre les terres que es produeixen des de fa dècades i que s'han repetit en els últims anys.

En alguns casos, es fan pagaments a canvi de les terres habitades per comunitats locals que es desforesten il·legalment, però en d'altres simplement les prenen. Un informe del fiscal general de Bahia implica Horita i SC en "l'acaparament de terres i la violència contra la comunitat de Capao Modesto a Correntina".

Trets i violència

Un dels testimonis recollits per l'ONG, Jossone Lopes, relata que un vigilant dels cultius li va disparar a la cama després d'haver matat 47 animals del seu bestiar que havia de travessar les terres de cotó per a la pastura. "Ningú no va ser castigat i continuen passejant-se amb les seves armes de foc", afegeix Lopes.

L'ONG acusa Better Cotton i la indústria de la moda de "fracàs a l'hora de controlar i garantir la sostenibilitat i la legalitat de les seves cadenes de subministraments del cotó". Inditex i H&M són les dues consumidores més importants del cotó certificat per aquesta firma. El 81% del cotó d'Inditex (205.000 tones) és certificat per Better Cotton, mentre que H&M és una de les fundadores del segell i fins fa poc ocupava un lloc en el consell de govern.

El Brasil, per la seva part, produeix el 42% del cotó certificat a tot el món per aquest segell, la majoria exportat a Àsia, fins a dos milions de tones el 2022.