Iberdrola ha inaugurat aquest dilluns la seva primera estació de recàrrega ultraràpida per a vehicles elèctrics a Catalunya. La infraestructura està ubicada en un emplaçament estratègic a l'autovia A-2, a l'Hotel Restaurant Parada, a meitat de camí entre Barcelona i Lleida.

A l'acte de presentació han acudit la directora general d'Energia de la Generalitat de Catalunya, Assumpta Farran, i l'alcalde Montmaneu, Àngel Farré. Els representants polítics han estat acompanyats per Andrés Carasso, delegat d'Iberdrola a Catalunya, que els ha explicat el funcionament de la mateixa.

Les instal·lacions s'emmarquen en l'acord de col·laboració de la companyia energètica amb Porsche i sumen un total de dos carregadors de 350 quilowatts (kW) i d'altres sis de 180 kW, amb possibilitat de càrrega de fins a vuit vehicles de forma simultània. Així mateix, compta amb capacitat per recarregar la bateria d'un cotxe elèctric en poc més de cinc minuts, segons les especificacions tècniques del vehicle.

L'objectiu és instal·lar 35 estacions de recàrrega ultraràpida a Espanya

La col·laboració entre Iberdrola i Porsche donarà lloc a la instal·lació d'un total de 35 estacions de recàrrega ultraràpida a Espanya "amb els carregadors més potents del mercat". Dins d'aquesta col·laboració, es preveu també la instal·lació de nous punts de recàrrega en nodes estratègics, de més de 300 kW de potència unitària, associats a sistemes d'emmagatzematge mitjançant bateries que permeten augmentar l'eficiència de les instal·lacions.

A més d'aquesta aliança, la companyia energètica destaca que continua amb el seu pla d'expansió en mobilitat elèctrica per instal·lar en els propers anys estacions de recàrrega ultraràpida en zones estratègiques, així com seguir amb el desplegament d'instal·lacions de potències menors. Aquestes estacions de recàrrega ultraràpida s'uneixen a la xarxa d'infraestructura de recàrrega que Iberdrola desplega i que ja explica amb més de 3.500 punts de recàrrega pública en marxa a nivell nacional.

Els usuaris d'aquestes instal·lacions recarregaran la bateria dels seus cotxes elèctrics amb energia 100% verd, procedent de fonts de generació renovable, amb certificat de garantia d'origen (GdOs). Així mateix, els punts de recàrrega estaran localitzats en l'App de Recàrrega Pública Iberdrola, des de la qual es pot geolocalitzar el carregador, comprovar la seva operativitat en temps real i reservar i pagar des del mòbil.

Apostar per la reindustrialització de Catalunya

Per a Assumpta, el desplegament d'infraestructura de recàrrega d'alta potència en xarxa viària de gran capacitat "és fonamental per accelerar la penetració del vehicle elèctric. El Govern de Catalunya el 2016 va aprovar el pla PIRVEC (Pla d'implantació de recàrrega pública per a vehicles elèctrics) que ha permès que a data d'avui hi hagi una xarxa de recàrrega ràpida, fiable i interoperable entre municipis".

"A la Unió Europea el 17% dels cotxes nous que es venen són elèctrics i Catalunya no pot quedar enrere perquè moure's amb cotxe elèctric és moure's amb energia renovable autòctona, és moure's sense fums, és moure's amb eficiència i, sens dubte, apostar de forma clara pel cotxe elèctric és apostar per la reindustrialització de Catalunya", ha afegit.

Per la seva part, Àngel Farré ha destacat la importància de la posada d'aquests punts de recàrrega per a l'àrea de descans, "perquè seran molt importants perquè La Panadella torni a ser un referent a Catalunya quant a la mobilitat. Des de l'Ajuntament continuarem treballant i donant suport a aquest tipus d'infraestructures i donant suport a les companyies en el seu desenvolupament".

Andrés Carasso ha ressaltat que aquest tipus d'instal·lacions de càrrega ultraràpida, de les quals la companyia té previst construir-ne 14 a Catalunya, "seran molt importants per al desenvolupament de la mobilitat elèctrica, on ja disposem de més de 270 places de recàrrega i som en procés de construir i activar-ne unes altres 600 en els propers mesos."