Iberdrola està molt implicada amb l'eòlica marina. Tan sols un dia després de tancar amb el Govern britànic u dels contractes més grans de la seva història per construir el segon major parc eòlic del món, ja està assignant energia a empreses en parcs que estan per construir. Aquest dijous ha tancat un nou contracte de compravenda d'energia (PPA per les seves sigles en anglès) amb el grup alemany Mercedes-Benz per assortir-li d'electricitat des del parc Windanker, el seu tercer parc al mar Bàltic, que ha d'estar a punt el 2026. Li garantirà 140 megawatts de renovables a l'any a partir de 2027, el que suposarà el 30% de les necessitats del grup automobilístic.

Amb aquesta assignació, Iberdrola ja tindrà garantit l'ús de gairebé la meitat del seu parc, que tindrà una capacitat de 300 MW. El contracte es tanca un dia després d'un altre moviment clau en el viatge de l'eòlica marina a terra, en aquest cas a través de la multinacional nord-americana Amazon. Aquesta empresa rebrà part de l'energia que generi Iberdrola, també des del Bàltic, tant des de Windanker com Baltic Eagle, un altre dels seus futurs parcs d'eòlica marina amb capacitat de 476 MW que ha d'estar finalitzat l'any 2024. Ambdós formaran part del Baltic hub d'Iberdrola, que tindrà 1.100 MW sumant la capacitat del parc Wikinger, que ja opera o té 350 MW de capacitat.

Aquest acord s'emmarca en l'estratègia d'Iberdrola d'impulsar els 'PPAs' per als seus projectes de renovables als diferents països en els quals té presència amb empreses capdavanteres en diferents sectors. L'energètica gestiona 23.000 gigawatts hora (GWh) d'acords 'PPA' a tot el món i treballa amb empreses d'una àmplia gamma de sectors.

Meta a Texas

Sense anar més lluny, fa una setmana, el grup, a través de la seva filial nord-americana Avangrid, va subscriure un contracte amb Meta, matriu de Facebook, per proveir-la de 240 MW d'electricitat d'origen solar procedent de la planta True North que està aixecant a Texas, segons va informar la firma energètica aquest dimarts. A Espanya, el grup també ha impulsat aquesta modalitat de contractes en projectes amb empreses de diferents sectors: banca, telecomunicacions (Vodafone i Orange), sector cerveser (Heineken) o farmacèutica (Bayer), entre d'altres.

L'eòlica marina fa temps que es desplega a Alemanya, on el Govern planeja fins a 30 GW d'aquesta energia, i als Estats Units, països on Iberdrola té projectes en marxa. A Espanya, després que s'aprovés fa uns mesos el mapa que preveu on es podrà instal·lar aquesta tecnologia, encara s'espera que es redactin les bases de les primeres subhastes, que l'executiu espera que estiguin a punt a final d'any.

Una cop engegada, Iberdrola aspira a construir 980 MW d'eòlica marina a dos parcs en aigües gallegues, 238 MW en un parc a Gran Canària i 500 MW més a la Costa Brava, almenys d'acord amb els projectes presentats fins ara. En total, 1.600 MW que és possible que siguin més a mesura que les normes de la cursa es vagin concretant.