Pocs dies després de presentar uns resultats globals amb pèrdues de 2.000 milions en el seu sector de renovables en tot el món, General Electric Renewables ha acordat la retallada de personal que va començar a negociar el passat mes de novembre a Espanya. Seran, finalment, 156 acomiadaments en comptes de 200 dels seus 950 treballadors, la majoria d'ells a Barcelona, on hi ha la unitat de disseny de producte, segons ha pogut saber ON ECONOMIA a través de fonts sindicals. La decisió, que redueix les baixes un 22%, s'ha votat favorablement aquest dimarts amb un suport del 96% de la plantilla, que no ha vist molta alternativa a aquesta reducció en un context d'increment dels preus de producció i de les matèries primeres que ja fa mesos que colpeja el sector de la construcció de turbines. 

En un principi, l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) donarà la possibilitat que els treballadors s'acullin a baixes voluntàries, però fonts sindicals reconeixen que "serà difícil perquè les condicions de sortida son força  pitjors que en els acomiadaments". Si els que es presentin voluntaris a sortir de l'empresa rebran 30 dies per any treballat d'indemnització, els que siguin acomiadats en rebran 45 i un plus d'indemnització, que s'incrementarà per a les persones més grans de 50. Inicialment, 150 dels 200 acomiadaments havien de ser a Barcelona, on els treballadors es van manifestar fa uns dies en una vaga que es va estendre a tot l'estat. Amb la reducció acordada, encara no està clar quin serà el repartiment territorial de les baixes. 

L'empresa, al mateix temps que ha acordat l'ERO, els ha anunciat que crearà 27 nous rols a Espanya i s'ha aconseguit pactar que 18 dels 156 afectats per la retallada siguin recol·locats a aquests nous llocs, amb la possibilitat que en siguin més i que es puguin acabar salvant fins a 40 llocs de treball. Així doncs, la xifra de baixes serà finalment de 138 i podria ser menor. 

Fonts sindicals reconeixen que han vist una mica "coixa" l'actuació del ministeri d'Indústria, que va cancel·lar una reunió prevista per al gener per abordar la situació de l'empresa, que es troba enmig d'un pla de retallades en l'àmbit europeu, on s'esperen fins a 2.500 baixes. El procés de reestructuració de l'empresa va arrencar, també a les seus dels Estats Units i asiàtiques, el mes d'octubre de l'any passat, quan va anunciar la reducció d'un 20% de la seva plantilla. 

El passat 24 de gener, General Electrics presentava les seves expectatives de cara a l'any 2023 i identificava a la seva branca de renovables com el "camp de batalla" de l'empresa, en paraules del seu president executiu Larry Culp. La unitat de renovables va enregistrar pèrdues de 2.200 milions de dòlars l'any 2022, mentre que el negoci aeroespacial obtenia beneficis i augmentava els ingressos. 

Amb la tisora ja en marxa a les renovables, l'empresa va aconseguir sortir de les pèrdues amb les quals va tancar l'any 2021, de 6.000 milions d'euros, i va tancar l'exercici amb beneficis de 207 milions, malgrat les renovables, que sí que van tancar l'any en negatiu. 

El problema no només afecta GE Renewables, que s'ha sumat a una tendència d'acomiadaments del sector a Espanya. Només fa un dia que Siemens Gamesa va votar a favor d'un pla d'acomiadaments de 352 persones després d'haver acomiadat 262 persones l'any passat, quan també Vestas va acomiadar 115 treballadors. Nordex també va presentar un ERO i va acomiadar 136 treballadors el juliol de l'any passat. Seran, en total, uns 1.000 acomiadaments al sector de la construcció d'energia eòlica just en el moment que se suposa que més s'hi està apostant a Europa. 

Pèrdues i retallades

Siemens Gamesa va presentar fa uns dies els seus resultats del primer trimestre fiscal i, malgrat que va augmentar les vendes un 10% fins als 2.008 milions, va duplicar les seves pèrdues fins als 884 milions. Vestas, primer fabricant del món va presentar pèrdues de 1.000 milions d'euros el passat mes de novembre i Nordex va perdre 371 milions en el tercer trimestre. Acumulen milers de milions de pèrdues. 

Tot i que l'increment del cost de les matèries primeres per la guerra a Ucraïna ha sigut part del problema, les complicacions al sector s'arrosseguen des d'abans. El mes de febrer de l'any passat, els CEOs dels principals fabricants de turbines ja van enviar una carta a la presidenta de la comissió Europea, Ursula Von der Leyen, queixant-se per la lentitud dels permisos per construir plantes eòliques, que moltes vegades veuen la seva mida reduïda per les resistències al territori. A això cal sumar-hi l'increment dels preus dels materials auspiciat per la Xina, que a més té empreses potents de construcció de turbines entrant al mercat europeu. 

La guerra d'Ucraïna va fer accelerar l'aposta europea en renovables, fins al punt que l'any passat la combinació d'eòlica i fotovoltaica va superar a Europa la del gas i l'Agència Internacional de l'Energia espera que de cara a l'any 2027 sigui d'un 40% sobre el total

Però malgrat tots aquests esforços, alguns dels darrers concursos públics per construir renovables a Espanya han quedat deserts. El comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, va anunciar fa uns dies al diari El País que Europa mobilitzarà 350.000 milions per a la fabricació de renovables, que és a més la gran esperança no només per a la descarbonització sinó per a la reindustrialització d'Europa. Es pretén també frenar una possible fugida cap als Estats Units, on el president Joe Biden ha aprovat amb la Inflation Redution Act importants exempcions fiscals per a les renovables.  

A finals de l'any passat, el Parlament Europeu va aprovar flexibilitzar els requisits ambientals per construir eòlica per tal de combatre l'embús burocràtic de molts dels projectes i, a Espanya, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha convocat 222,5 milions per a repotenciar i reciclar projectes ja existents d'energia hidràulica i renovable que venç el proper 15 de març. Mentrestant, fa mesos que s'espera que el mateix ministeri doni llum verda a la regulació marítima que permetrà que Espanya tingui energia eòlica marina, també coneguda como offshore, alternativa a la terrestre que ja s'està implementant en altres països. Cap d'aquestes múltiples mesures amb les quals l'eòlica espera tornar en algun moment a ser rendible, tanmateix, ha arribat a temps de salvar centenars d'acomiadaments a tota Europa en la construcció d'una de les energies de moda.