Des del 2008, amb la implementació del pla d'acció climàtica Torres & Earth, el celler Família Torres ha invertit més de 23 milions d'euros en mesures per combatre el canvi climàtic i per assolir l'objectiu de ser un celler de zero emissions netes el 2040. El balanç, a tancament de 2024, mostrava com el grup ha aconseguit reduir, en 16 anys, el 40% les emissions de CO₂ per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya al consumidor. Segons el balanç auditat del 2024 (corresponent a Miguel Torres S.A.), aquesta reducció és encara més significativa i frega el 60% si es consideren únicament les emissions directes.
Una part significativa d’aquesta inversió l'ha destinat a la reducció de la seva petjada de carboni, prioritzant projectes relacionats amb l'autogeneració d'energies renovables. De fet, el seu celler de la finca Mas La Plana, a Pacs del Penedès (Barcelona), genera més del 50% de l'energia consumida gràcies a les plaques fotovoltaiques i la caldera de biomassa. També han dut a terme actuacions per a la promoció de la mobilitat sostenible, amb l’ús de vehicles híbrids i elèctrics i un tren elèctric solar al seu centre de visites enoturístiques.
La companyia ha destacat, en un comunicat, que el celler ha passat del 30% al 40% de reducció de les seves emissions de CO₂ en els últims 5 anys, la qual cosa "suposa un assoliment significatiu". "No podem aturar-nos, hem de seguir treballant amb determinació i amb la vista posada en l'ambiciosa meta que ens hem marcat per al futur. L'apressant necessitat d'actuar davant la crisi climàtica ens exigeix responsabilitat, compromís i treballar de manera col·laborativa. Estic convençut que el vi pot convertir-se en un símbol de resiliència en la lluita contra el canvi climàtic", ha manifestat el president del grup, Miguel A. Torres.
Noves iniciatives per al 2025
Amb l'objectiu d'arribar als seus compromisos de lluita contra el canvi climàtic, els esforços de Família Torres continua enguany. Focalitzades, en part, a reduir especialment les emissions que provenen dels seus proveïdors, atès que aquestes representen prop del 90% de la petjada de carboni del celler. Així, preveu disminuir les emissions associades al transport promovent l'ús del tren per a la distribució dels seus vins a Europa i reduint encara més el pes de les ampolles amb la utilització de l'ampolla de vi més lleugera del mercat, que pesa 300 grams, per a alguns dels seus vins. Ara per ara, el 99% de les ampolles de vi que utilitza ja són considerades lleugeres (menys de 420 grams).
Pel que fa a les emissions directes, el celler instal·larà aquest any bateries de liti al seu centre de visites del Penedès per apropar-se a l'autosuficiència energètica i seguirà estenent la viticultura regenerativa a la resta de les seves vinyes a Catalunya i plantant arbres per compensar part de les seves emissions amb recursos propis. Així mateix, participarà en projectes de recerca que persegueixen validar de manera científica solucions més sostenibles en vinya i celler, com el projecte d'agrovoltaica Solarwine o el d'agroforesteria Vitibosc.
Des del 2008, any en què el celler va quantificar per primera vegada la seva petjada de carboni, el celler ha dut a terme infinitat d'accions: mesures d'adaptació, accions de reducció d'emissions, gestió de l'aigua i reforestació, entre altres. Entre les solucions més innovadores que el celler ha posat en marxa per reduir les seves emissions en els últims anys, destaquen la captura i reutilització del CO₂ generat durant la fermentació del vi gràcies a un sistema pioner implantat el 2021; una planta regeneradora d'aigua al celler, en funcionament des del 2016, que permet reutilitzar prop de la meitat de l'aigua de procés depurada, i la implementació de la viticultura regenerativa en més de la meitat de les seves 1.000 hectàrees ecològiques a Catalunya, una pràctica que millora la qualitat del sòl, la resiliència de la vinya i la seva capacitat d'absorbir CO₂ atmosfèric.