El juny passat la Unió Europea (UE) va posar com a límit 2035 per establir el final de la venda de cotxes i furgonetes de combustió nous. Una mesura que s'emmarca en els objectius per combatre el canvi climàtic i assolir les zero emissions i la neutralitat de carboni per a l'any 2050. És per això que les principals empreses del sector de l'automoció estan accelerant molt de pressa les seves estratègies d'electrificació de vehicles per no quedar-se enrere i cadascú s'ha posat la seva pròpia data final per complir les directrius europees.
Un repte difícil per les condicions macroeconòmiques, marcades per l'elevada inflació i el problema de l'escassetat de xips semiconductors, component essencial a la cadena de fabricació de la indústria de l'automòbil. Però, tant les grans marques com els governs i institucions estan acordant inversions milionàries per accelerar el procés d'electrificació i poder complir els objectius establerts des de Brussel·les.
L'última marca de prestigi en confirmar el seu pla estratègic en matèria sostenible ha estat Audi. La firma alemanya, pertanyent al grup Volkswagen, va anunciar aquest dimarts que deixarà de fabricar aquest tipus de vehicles en les seves plantes a partir de l'any 2033, segons el nou pla de producció presentat per la companyia. Es tracta d'un pla que, a més, comporta una inversió de 500 milions fins a 2025, que anirà destinada a formació per als empleats de les seves factories.
No serà fins a l'any següent quan Audi planeja llançar al mercat mundial vehicles nous amb propulsió totalment elèctrica i l'objectiu és que per a 2029 totes les seves plantes fabriquin almenys un model propulsió 100% elèctrica. Dins del nou pla, Audi ha establert la '360factory', "una visió amb un enfocament que posa el mateix èmfasi en la rendibilitat, la sostenibilitat i la flexibilitat", segons va destacar la companyia.
De fet, les seves plantes de Böllinger Höfe (Alemanya) i Brussel·les ja estan produint vehicles totalment elèctrics i que a partir de l'any que ve l'Audi Q6 e-tron serà el primer model 100% elèctric que surti de la línia de producció d'Ingolstadt (Alemanya). Així mateix, la producció de cotxes elèctrics "començarà gradualment" també a Neckarsulm (Alemanya), San José Chiapa (Mèxic) i Györ (Hongria) fins a aconseguir que ocupi el gruix del negoci per a 2033.
Una altra de les filials del grup Volksawgen, Seat, té com a data de caducitat el 2029 per dur a terme la completa electrificació dels seus cotxes. Cupra, la marca espanyola de cotxes esportius que forma part del fabricant català, va començar el seu procés cap a la mobilitat elèctrica l'any passat, amb el llançament al mercat del Cupra Born, primer model exclusivament elèctric de la companyia. El següent pas serà posar a la venda un altre model de zero emissions per a 2024, el Tavascán, i un any més tard un model urbà. L'espanyola també ha marcat el 2028 com la data límit per acabar amb els vehicles de combustió.
Les grans marques posen data límit
Audi ja ha confirmat la seva data, però no és l'única ni la que més aviat deixarà de fabricar vehicles amb motor de combustió. Així per exemple, el gegant Stellantis també va anunciar aquest any una estratègia ambiciosa per dur a terme l'electrificació de la seva plantada de Trémery (França) i passar de la fabricació de propulsors dièsel a l'acoblament de motors elèctrics. El consorci automobilístic francès, que agrupo a marques com Peugeot, Citroën i Opel, pretén posar fi a la producció de vehicles dièsel el 2025.
En aquest sentit, la seva filial Opel té el primer objectiu fixat per a l'any 2024, data a partir de la qual tots els seus cotxes comptaran amb almenys amb una versió propulsada exclusivament per electricitat. Però no serà fins a l'any 2028 quan la companyia té previst donar per finalitzat el procés de portar tota la seva producció a la neutralitat d'emissions.
La firma de luxe Jaguar (pertanyent a l'índia Tata Motors) marcarà la seva primera fita el 2024, data en la qual ha fixat el debut al mercat del seu primer cotxe 100% elèctric. Un any després, segons el pla estratègic de la companyia britànica, deixarà de vendre cotxes amb motor de combustió. Per la seva part, el pla dissenyat per l'alemanya Mercedes-Benz estableix també l'any 2025 com el final dels cotxes de combustió. En aquest 2022, Mercedes ja ha posat a disposició dels seus clients vehicles elèctrics de bateria (BEV) en tots els segments del mercat en els quals és present.
Volvo, Bentley, Ford, Maserati: objectiu 2030
Altres grans marques han fixat la data límit per complir les exigències de la Unió Europea en matèria d'emissions per a l'any 2030. És el cas, del fabricant suec Volvo, el pla estratègic del qual passa per aconseguir que el 50% de les seves vendes el 2025 pertanyin a cotxes elèctrics i l'altra meitat a híbrids. Un procés gradual que portarà a la companyia escandinava a oferir un catàleg exclusivament elèctric cinc anys després.
No és l'única firma que esgota els anys de vendes de cotxes contaminants fins a la pròxima dècada. La britànica Bentley, també pertanyent a Volkswagen, llançarà al mercat el seu primer vehicle elèctric el 2025 i per a 2030 té per objectiu que la venda del 100% dels seus vehicles sigui en la modalitat elèctrica. Per la seva part, la nord-americana Ford convertirà la seva planta de Colònia (Alemanya), en el seu primer centre de producció de cotxes elèctrics al Vell Continent, desemborsant 1.000 milions de dòlars per començar amb el seu primer vehicle elèctric el 2023.
La seva data per assolir un catàleg només de cotxes no contaminants també és el 2030. Una altra marca de luxe, la italiana Maserati, pertanyent al Grup FCA, deixarà de vendre cotxes amb motor dièsel el 2025. No serà passat cinc anys d'aquest primer objectiu quan completarà el seu procés de transformació per produir vehicles 100% elèctrics. La seva primera versió elèctrica està prevista per a 2023 i serà la primera de la seva història.