La sequera i les pluges extremes provocades pel canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat amenacen gran part de les importacions alimentàries a la Unió Europea i, per tant, la seguretat alimentària del continent. Així ho conclou un estudi de la consultora Foresight Transitions, que es fixa en el blat, l'arròs, el blat de moro, el cacau, el cafè i la soja, aliments tots ells essencials i amb una important preponderància de les importacions. 

L'any 2023, la Unió Europea va importar 158.600 milions d'euros en béns agroalimentaris, que representen un 10% del consum agroalimentari europeu. Les importacions, procedents de països que viuen una pèrdua de biodiversitat i un augment de la sequera, tenen un paper crucial no només per al consum directe humà, sinó per a l'alimentació dels animals de granja (com és el cas de la soja) o l'elaboració d'aliments, com en el cas del cacau per a fer xocolata. 

Segons l'estudi fet per Foresight Transitions, els països exportadors de soja tenien una preparació mitjana o baixa per a 23 dels 27 milions de tones que s'importaven l'any 2023. El percentatge és encara més baix pel que fa al blat de moro, amb una preparació baixa en 16 dels 20.000 milions de tones que s'importaven. Pel que fa al cafè i al cacau, la situació és pitjor i no existeix cap preparació dels països exportadors per a les possibles inclemències del temps. Al blat, el blat de moro i el cacau s'hi afegeixen a més els riscs per la caiguda de la biodiversitat en els entorns on es produeixen. 

Per fer aquesta avaluació, es fa servir l'índex ND-Gaib, que fa la Iniciativa d'Adaptació Global de Notre Dame i que mesura la vulnerabilitat dels països al canvi climàtic tot comptant diversos indicadors sobre l'exposició, la sensibilitat i la capacitat d'adaptació de cada país. Els països europeus, nord-americans i Austràlia estan molt millor preparats per a aquests canvis que no pas els coneguts com del Sud Global. 

En el cas de l'arròs, l'estudi quantifica en 1.540 milions d'euros les importacions en risc, la qual cosa representa una tercera part del total del consum europeu. 

En el cas del cacau, pràcticament tot depenent de les importacions d'altres països, es tracta d'una indústria d'uns 50.000 milions de dòlars que podria estar en risc pel canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat a les regions productores. 

Igual succeeix amb el cafè, amb una producció local pràcticament inexistent a Europa i un volum de negoci de 13.000 milions d'euros. El 73% del cafè i el 90% del cacau són produïts en terrenys de menys de cinc hectàrees, la qual cosa els fa un producte menys preparat per a inclemències climàtiques. 

Tot plegat pot tenir un impacte important en el preu dels aliments per als consumidors, que es dispararien davant l'escassedat, així com en la pèrdua de llocs de treball vinculats a la cadena de subministrament dels aliments que s'importen.  

L'estudi repassa casos en els quals el canvi climàtic ja ha afectat collites, com inundacions que l'any 2024 han fet disminuir la producció de blat, mentre que les altes temperatures a l'Est d'Europa han afectat les collites de blat de moro i les pluges han minvat la producció de cacau a l'oest de l'Àfrica. Les pluges han afectat també la producció d'arròs a la Xina en els darrers 20 anys. Tot i que l'informe no ho menciona, també a Espanya fenòmens com la DANA han impactat en l'agricultura. Es calcula que ha provocat danys en 25.500 hectàrees repartides en 50.000 parcel·les de més de 10.000 agricultors, amb els cítrics com a principals perjudicats. Les indemnitzacions podrien arribar als 3.500 milions d'euros. 

La principal autora de l'estudi, Camilla Hyslop, ha alertat que "no es tracta d'amenaces abstractes, ja s'estan manifestant de maneres que afecten negativament les empreses i els llocs de treball i també la disponibilitat i els preus dels aliments, i no fan més que empitjorar". "Els impactes climàtics es veuen agreujats per la disminució de la biodiversitat, que deixa les explotacions agrícoles i els ecosistemes circumdants molt menys resistents a les pertorbacions climàtiques i d'altres tipus", ha afegit.