La raó de ser per a l’establiment a Espanya de la companyia Sonnen, fabricant alemany de bateries d’emmagatzematge d’energia fotovoltaica pertanyent al grup Shell, cal buscar-la en la trajectòria personal i professional del seu actual director, Franc Comino. Aquest expert en automatització de cases i edificis i consultor en eficiència energètica és l’encarregat de tot el negoci de distribució i manteniment a Espanya de les bateries que es produeixen a Wildpoldsried (prop de Munic), Estats Units o Austràlia. La seva premissa és clara: “O ens espavilem a electrificar la demanda o tindrem un problema perquè no serem capaços de consumir el que produirem amb renovables com la fotovoltaica”. I és aquí on tenen un paper primordial les bateries Sonnen. Estan destinades a emmagatzemar la producció d’energia sobrant de les plaques fotovoltaiques d’instal·lacions d’autoconsum per cobrir la demanda les 24 hores del dia, i no abocar “sense sentit” l’energia sobrant que es genera a les hores punta de màxima exposició solar a la xarxa de distribució, a canvi d’una compensació “mal pagada” que es reflecteix en la factura energètica.

En el futur, no hi haurà simultaneïtat entre oferta i demanda, sinó que “caldrà balancejar el mercat de manera que, qui tingui capacitat de ser flexible -que és el que proporciona una bateria d’emmagatzematge- serà ben retribuït”, argumenta Comino. Exposa que els operadors del sistema energètic es veuen tensionats quan hi ha punts de congestió de demanda o d’oferta i que, per tant, disposar de controls intel·ligents de la xarxa és ja un tema prioritari. “Si no potenciem emmagatzematge desaprofitarem l’energia renovable que es generi perquè en determinats moments del dia mai hi haurà prou demanda per absorbir tota la generació energètica”, explica Franc Comino. Un estudi recent de la Unió Fotovoltaica (UNEF) va demostrar que les bateries d'instal·lacions d'autoconsum van guardar el 2022 fins a 1.382,84 megawatts hora d'energia solar, que els autoconsumidors van poder fer servir a demanda; només a l'últim any es van posar en marxa a Espanya instal·lacions solars per a autoconsum per valor de 2.507 MW, encara que únicament el 10% s'han dotat de bateries d'emmagatzematge.

Aquesta necessitat, que a mercats energètics amb regulacions més avançades ja s’ha entès, és encara complex a Espanya. No obstant això, Sonnen ja hi ha col·locat unes 1.800 bateries arreu del territori, el 70% de les quals a Catalunya, en instal·lacions residencials preferentment, però també en alguna indústria. Adverteix Comino que moltes empreses que han posat plaques fotovoltaiques han de desconnectar les seves instal·lacions quan arriba el cap de setmana per culpa d’algunes barreres tècnico-reguladores que impedeixen que s’aboqui l’electricitat excedentària a la xarxa. Una situació a la qual l'Associació d’Empreses d’energies Renovables (APPA) ha posat preu: 160 milions d’euros per desaprofitar el 19% de la producció d’autoconsum industrial. Actualment, a Catalunya s’han superat les 60.000 instal·lacions d’autoconsum amb una potència de 466 MW de potència, i a Espanya la xifra és superior als 5.250 MW. La companyia està apostant per al mercat espanyol, que considera que és un dels tres països arreu del món amb més potencial de creixement, els pròxims tres anys, on vol tenir per aliades a les distribuïdores i comercialitzadores energètiques per “establir acords per oferir les nostres bateries als seus clients finals”, avança Comino. Considera que els canvis en la regulació del mercat energètic hauria de contribuir-hi, però de moment “no se’ls espera”.

Franc Comino 11 ceo de sonnen ibérica
Franc Comino, director de Sonnen a Espanya.

En aquest sentit, el responsable de Sonnen manifesta que ha estat important l’avenç que s’ha fet a Espanya en energia fotovoltaica des que es va abolir l’anomenat impost al sol i es va regular l’autoconsum compartit -en un radi de dos quilòmetres- entre veïns o entre l’administració pública i la població per a les instal·lacions fotovoltaiques. “És un pas important, a Catalunya per exemple ja hi ha 220 autoconsums compartits, però no és suficient, perquè seria preferible que també es poguessin crear comunitats energètiques compartides, com passa a països com Alemanya”. Allà, explica, amb la utilització de les bateries Sonnen s’han fomentat les sonnenCommunity, és a dir, grups d’usuaris que compartint les seves capacitats energètiques acaben estructurant petites xarxes de distribució, algunes de les quals tenen la capacitat de generar tanta potència com una petita central nuclear. La virtut és tenir el missatge i poder empoderar la família -el client final- per tenir autoconsum a casa seva, baixant la factura un 80%, però a més fer que durant l’any també cobrir remuneracions del sistema perquè han abocat l’energia sobrant a la xarxa per beneficiar a tota la comunitat.

Des del punt de vista tecnològic, Sonnen produeix bateries LPF; això vol dir que es fabriquen amb liti (en un 1,5%), ferro i fosfat. Això les fa més pesades que les bateries elèctriques per a l’automoció, les NMC, que es fabriquen amb níquel, magnesi i cobalt, però més segures perquè no poden explotar o encendre’s. La firma del grup Shell en produeix unes 14.000 mensuals i en té 100.000 d’instal·lades, que han estalviat l’emissió de 183.000 tones de CO₂. Comino concreta que cada sistema d’emmagatzematge costa 5.900 euros més IVA -la inversió té un retorn a 7 o 8 anys- i s’ha de sumar el cost de les plaques fotovoltaiques, però adverteix que tenen capacitat d’emmagatzemar durant anys, amb una garantia de 10 anys o de 10.000 cicles -es pot carregar i descarregar 10.000 vegades-, “i fins i tot així conserva una capacitat d’emmagatzematge del 82%”. Per tant, estem parlant de tecnologies madures que poden anar a una residència i a una indústria, amb capacitat per aguantar dècades, perquè sí que es calcula una càrrega-descàrrega per dia, són 27 anys de vida. Fundada a Alemanya, el 2010, per Christoph Ostermann i Torsten Stiefenhofer, l’empresa va passar a mans de Shell el 2019, i el 2021 van entrar a Espanya amb la compra de la companyia Webatt, propietat de Franc Comino i distribuïdora oficial de les bateries a Espanya.

Franc Comino, de l'hotel Les Cols a EspaiZero

L'atzar va marcar els inicis de la relació de Franc Comino amb la matriu de Sonnen, a Alemanya. Va ser arran de la creació el 2013 de l'anomenat EspaiZero, un edifici d'oficines a Olot, que Comino va aconseguir transformar al primer espai autoeficient amb energies renovables a Espanya. Allí va acudir, de visita educativa, un professor i diversos alumnes d'una escola situada a Wildpoldsried, el municipi on va tenir origen Sonnen, “i ens van posar en contacte amb ells”, explica Comino. EspaiZero ha estat qualificat per la Unesco i per GreenPeace com el primer centre de treball estatal 100% autosuficient energèticament.

Franc Comino, atret per l'enginyeria electrònica, va fer els primers passos amb l'energia sostenible el 2002, amb una experiència al seu propi habitatge. Va aconseguir, a diferència dels veïns del seu immoble, gastar un 35% menys d'energia gràcies a la instal·lació de diversos aparells de domòtica ia una ordenació de la temperatura interior, l'ús adequat de les persianes, els llums, els electrodomèstics… demostrar que l'eficiència energètica només és causada per un control energètic adequat”.

Va córrer la veu sobre la seva experiència al municipi on residia, Olot (Girona), i un nou projecte hoteler amb consignes de sostenibilitat, l'hotel Les Cols -un projecte de RCR Arquitectes- li va encarregar tota la gestió energètica. Les Cols és a més un restaurant dues estrelles Michelin, regentat per Fina Puigdevall. “Vaig desenvolupar un sistema de control d'ús fàcil i, també, va córrer la veu i em van començar a sortir clients apoderats que volien instal·lar sistemes domòtics a casa VIP, cosa que em va permetre agafar el know-how suficient per completar la meva visió de com el control energètic és el gran baluard de la sostenibilitat energètica”. Una trajectòria professional que l'ha portat a gestionar un negoci de sis milions d'euros a Espanya, amb perspectives de duplicar-lo el 2023, i multiplicar-ne per tres la plantilla, ara formada per 15 persones.

Entre mans, entre d'altres, Comino té el projecte dels bungalous fotovoltaics amb acumulació energètica Sonnen de la Ballena Alegre, a la població de Sant Pere Pescador (Girona). Els bungalous e-Devesa disposen de panells fotovoltaics i bateries intel·ligents Sonnen lliures de cobalt (LiFePO) que acumulen l'energia sobrant durant el dia. D'aquesta manera, l'excedent energètic es pot acumular per aprofitar-lo en tot moment quan la instal·lació ho requereixi: en dies ennuvolats o plujosos i a la nit.

ballena alegre sonnen

Vista parcial de les instal·lacions al càmping La Ballena Alegre, a Sant Pere Pescador (Girona).