La pròrroga forçosa dels pressupostos de la Generalitat provoca un nou entrebanc al projecte de la plataforma del parc eòlic marí al golf de Roses. L'administració catalana assegura que no té prou recursos per a la signatura dels contractes amb les empreses que han d'instal·lar prototips a la plataforma d'eòlica marina. La comissió de la plataforma d'R+D+I a Energies Marines de Catalunya (Plemcat), liderada per l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, ha avisat que la concreció de les condicions dels contractes per als adjudicataris del projecte quedava "temporalment posposada fins a nou avís" i, per tant, la firma dels contractes, també. 

Fa uns mesos, l'IREC va seleccionar el passat mes de febrer les tres empreses que han d'instal·lar prototips a la plataforma d'assaig Plemcat, al golf de Roses (Alt Empordà). Una de les empreses que promou el parc Tramuntana, la companyia basca Sener, és la que va obtenir millor puntuació. La segona que va aconseguir més punts és la catalana X1 Wind i la tercera, la canària Esteyco. L'adjudicació incloïa tres empreses més -Brezo Energy i Proyectos Renovables Innovadores- en llista d'espera per si hi hagués alguna renúncia, segons ha informat l'agència de notícies ACN.

En paral·lel, s'estan fent prospeccions a la zona on s'ha d'ubicar la plataforma, per obtenir informació sobre la viabilitat, l'impacte ambiental o la incidència en la biodiversitat que poden tenir els molins marins. Fa unes setmanes un vaixell va estar fent sondejos a la zona on s'ubicaran els tres prototips de molins. 

Pressupostos ajornats

 

El projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2024, que no es va tirar endavant per la manca d'acord entre els partits polítics -i que va derivar en l'avançament de les eleccions catalanes el passat 12 de maig- incloïa una inversió destinada al Plemcat, de 16 milions d’euros. Una inversió que pujarà fins als 46,4 milions fins al 2025. 

Els prototips que s'han d'instal·lar tenen com a objectiu proporcionar informació sobre la viabilitat, l'impacte ambiental o la incidència en la biodiversitat que poden tenir els molins marins. La informació ha de servir per poder incidir en el concurs dels parcs comercials. 

Des d'Acció Climàtica asseguren, en declaracions a l'ACN, que el projecte continua en peu, però admeten que la falta de pressupost obliga a aturar actuacions com aquesta perquè, tot i que compten amb una subvenció de 30 milions d'euros de la convocatòria 'Redmarinas', el conjunt de la intervenció està valorada en 80 milions. La previsió és que sigui una realitat abans d'acabar el 2025, tal i com estableix la convocatòria 'Redmarinas', però caldrà veure si aquest retard acaba alterant els terminis anunciats.