Va començar aquest 2024 amb molts dubtes als mercats que es plasmen en caigudes de les borses i en pujada de les rendibilitats dels bons. L'Ibex-35, gràcies als bancs, es va salvar de les caigudes en la primera setmana de l'any, però la tònica general ha estat de recollida de beneficis a les accions i de tornada a nivells del 4% al bo nord-americà i del 3% en el cas espanyol en la referència dels 10 anys. L'explicació és ben senzilla: els mercats purguen els excessos comesos el desembre que es van passar de frenada en la seva eufòria, res més. Una situació que els analistes valoren positivament perquè cal deixar un forat a noves pujades i això obliga a un ajust que, en el millor dels casos, serà del 5% sobre els nivells actuals a les Borses.

I aquesta tendència sembla que seguirà en aquesta segona tanda de l'any. Les expectatives de baixada dels tipus d'interès tornen reiteradament a convertir-se en la diversió dels analistes i estaran atents a qualsevol senyal per moure la seva percepció sobre quan es produirà aquestes esperades rebaixes en el preu del diner.

Per això, la dada més important de la pròxima setmana es coneixerà dijous quan es publiqui la inflació dels Estats Units corresponent al mes de desembre. S'espera un lleuger repunt fins al 3,3% des del 3,1%, igual com ha passat amb la inflació de l'eurozona que es va conèixer aquesta setmana i també amb la d'Alemanya. Aquestes alces de la inflació general s'expliquen en part per l'efecte de comparació respecte a l'any anterior i continuaran els pròxims mesos. Un fre perquè els bancs centrals optin per baixar tipus amb rapidesa, ja que moviments a l'alça dels preus no justificarien aquesta decisió. Una altra dada destacada serà l'ocupació a Europa que es publicarà dimarts i de la qual s'espera una pujada d'una dècima fins al 6,6%, moviment poc rellevant perquè les autoritats monetàries facin o anunciïn qualsevol pas.

I un altre aspecte destacat serà el començament de publicació de resultats de tancament de 2023 als Estats Units. Els bancs (Citigroup Inc., JP Morgan Chase & Co, Bank of America, BlackRock) i l'aerolínia Delta Airlines obriran el foc. No s'esperen moviments interessants en els comptes empresarials que puguin servir de guia als mercats, després de la millora viscuda a partir del tercer trimestre del passat exercici.

Des de Self Bank apunten altres referències de la setmana amb la publicació de la balança comercial d'Alemanya, economia que travessa un moment d'incertesa davant de la menor demanda global i el context d'incertesa entorn del mercat energètic. També coneixerem les vendes minoristes i la confiança del consumidor a l'eurozona.

El dimarts 9 continuarà amb la publicació de la balança comercial de França i la taxa d'atur d'Itàlia. Així mateix, es publicarà la dada de producció industrial a Alemanya, que ens mostrarà l'evolució de l'activitat manufacturera en la principal potència europea. L'endemà coneixerem les dades sobre la producció industrial a França i les vendes minoristes a Itàlia. El dijous 11 de gener començarà amb la publicació de la producció industrial a Espanya i Itàlia, l'últim resultat de la qual va mostrar en ambdós casos una contracció de l'activitat industrial. A finals de la setmana, es coneixerà l'evolució de l'IPC de França i la lectura definitiva de l'IPC a Espanya, que ha mostrat en la seva dada avançada una homogènia moderació dels preus al nostre país. A més, el Regne Unit publicarà les dades sobre el PIB, la balança comercial i la producció industrial. Als Estats Units es coneixerà dilluns l'evolució dels crèdits al consum. L'endemà, destacaran els resultats sobre la balança comercial dels EUA, on el consens dels analistes espera la moderació del dèficit presentat en el seu últim resultat. I a final de setmana, a la Xina, es publicaran l'IPC i la balança comercial d'aquesta economia que també viu una desacceleració a les exportacions.

I, finalment, l'inversor espanyol ha d'estar atent al pagament de dividends tan habitual el mes de gener. Aquesta setmana paguen Iberdrola, Repsol, Gestamp, Naturhouse i Faes Farma.