Que ràpid apareixen de nou els comentaris més pessimistes sobre el futur de les Borses. Seria aconsellable una mica de moderació perquè després d'un semestre molt bo (bé és cert que concentrat en pocs valors, especialment en les tecnològiques nord-americanes) és lògic que es produeixin recollides de beneficis, no sigui més perquè els gestors ofereixin un balanç positiu amb els guanys a la butxaca.

Els mercats d'accions són sensibles per aquest guany acumulat i els experts es miren de reüll per copiar el comportament de qui està al costat com fan els alumnes en els exàmens. Ningú no vol sortir del carril i perdre'n més que el veí per obstinar-se a mantenir una postura alcista. El moviment de les Borses d'aquests últims dies a Europa ha respost que no hi ha arguments per superar nivells com els 9.600 punts de l'Ibex-35 i el mercat torna als 9.200, segurament per tornar a emprendre de nou el camí de tornada. Tampoc no serien preocupants caigudes de gran importància en aquest joc d'anar esgarrapant uns euros entre les anades i vingudes.

Va resultar paradoxal que fos el mercat europeu –amb caigudes setmanals superiors al 3%- el que s'espantés més de les bones dades d'ocupació conegudes dijous de la setmana passada que divendres va ser refredada amb una creació de llocs de treball no agrícoles de 209.000, cent mil menys que el mes anterior. Els Estats Units, font de la fortalesa laboral de la qual es dedueix tipus d'interès més alts, han tingut un balanç setmanal molt més positiu, amb descensos del 0,66% en el S&P 500 i del 0,32% en el Nasdaq. El temor de tipus alts va tenir també conseqüències al mercat de bons, on van pujar les rendibilitats i van abaixar els preus. La referència a 10 anys nord-americana va superar la barrera del 4%, mentre que a Espanya, el mateix termini va assolir el 3,7%. Moviments lògics sobre expectatives de tipus que, tanmateix, tindran conseqüències en els resultats dels fons de renda fixa que aquest any lideren la captació de diners. Les anades i vingudes també dels bons tindran importants conseqüències en els resultats dels gestors, discriminant amb duresa entre els que dominen el temps i els que no.

Els analistes destaquen tres referències clau per a aquesta setmana entrant: decisió del Banc del Canadà sobre tipus que probablement els elevarà en 0,25 punts fins al 5%; publicació de la inflació als Estats Units corresponent al mes de juny, que caurà fins al 3,1% des del 4% previ (la subjacent que no inclou energia ni aliments frescos, se situarà entorn del 5% amb retrocés de tres dècimes) i, finalment, comença la campanya de publicació de resultats del primer semestre, sent els més destacats els de divendres amb els grans bancs dels Estats Units.

Però encara n'hi ha més. Dilluns es coneixerà l'IPC de la Xina, la confiança de l'inversor a l'eurozona i als Estats Units l'índex de tendències de l'ocupació The Conference Board, inventaris a l'engròs, vendes del comerç a l'engròs, crèdit al consum. Dimarts les principals referències vindran de l'IPC de juny alemany i del seu indicador ZEW de confiança inversora, així com la producció industrial d'Itàlia. Ja dimecres es dona la dada definitiva de l'IPC espanyol de juny, situat en l'1,9% i també a Portugal. Destaca també aquest dia la publicació del llibre Beix de la Reserva Federal. Una referència per als mercats que es publica vuit vegades a l'any i proporciona una descripció de l'activitat econòmica i les expectatives per a cada districte i sector d'activitat, així com un resum amb enfocament nacional que és elaborat de forma rotatòria per cada una de les reserves federals regionals.

Dades sobre balanços comercials de països de l'euro, així com d'exportacions i importacions, Xina donarà a conèixer com va la salut del comerç internacional. També la Xina recull l'atenció del món dels diners davant de la falta de claredat en la seva recuperació econòmica que els analistes esperaven més lineal. Divendres hi haurà una altra dada curiosa per a Espanya, com la revisió de la qualificació del deute del Regne d'Espanya, per part de la firma Moody's ara situada en Baa1 amb perspectiva estable, de la qual no s'esperen modificacions malgrat els continus creixements del deute.

Els primers resultats semestrals posaran la cirereta a la setmana. Als EUA: PepsiCo, Delta AirLines, Fastenal, Cintes, Wells Fargo, JP Morgan, United Health (6.039), BlackRock i Citigroup. A Europa: Nordic Semicond., Kinnevik, Tryg, DNB Bank, Castellum, Elysa i EQT.