Sottovoce aquesta setmana que deixem s'ha produït un fenomen al mercat de bons que apunta a un control més important de la situació monetària per part dels Estats Units davant l'Eurozona. Els tipus d'interès del bo a 10 anys nord-americà estan al 3,4%, inferior al 4,04% d'Itàlia i molt a prop del bo espanyol que en igual termini es mou en el 3,23%. Potser un símptoma que els perifèrics europeus poden ser sense faltar molt temps un problema per a l'entitat presidida per Christine Lagarde que va decidir pujar els tipus d'interès en mig punt fins al 3,5%.

Els Estats Units, igual com va passar a la greu crisi financera de 2007, continuen donant lliçons a l'Eurozona en això de manejar situacions complicades. El seu mini crisi bancària ja està en via de solució amb la liquidació del Silicon Valey Bank i amb la injecció de 30.000 milions d'11 entitats financeres per rescatar el First Republic. Un control que ha permès als seus índexs borsaris tancar amb suaus guanys davant la caiguda dels mercats europeus (bé és cert que les places del Vell Continent havien pujat més l'any).

Amb aquest tema bancari aparentment resolt i collint abans els fruits d'una política monetària restrictiva que va avançar en el temps i en la intensitat al BCE, l'autoritat monetària nord-americana té més mà lliure per decidir sobre els tipus. Els analistes esperen una alça de 0,25 punts, però també podria permetre's el luxe de mantenir-los igual i ajornar la pujada a futures cites.

A Europa el Crédit Suisse espera deixar enrere una setmana de turbulències després de la venda pactada a UBS per 2.000 milions de dòlars. És cert que no està en l'àmbit de l'eurozona, però els seus interessos es creuen amb els de sistema bancari europeu. L'ideal seria aturar com més aviat millor el problema perquè no continuï encomanant la resta. El problema de fons no és cap altre que el de molts anys de tipus zero i negatius a Europa amb abundants emissions de bons que són a la cartera dels bancs i que s'han depreciat bruscament amb la pujada dels tipus. Potser, alguna ment privilegiada en va pensar en un món infinit de tipus zero i sense riscos.

Respecte a l'agenda setmanal, als EUA, a més de la reunió de la Fed, es publicaran les dades de dos indicadors avançats, el mercat de l'habitatge i les comandes de béns d'equipament. Les publicacions de dades immediatament després d'un xoc del sistema financer solen tenir menys impacte al mercat. Però és previsible que l'immobiliari continuï tenint dificultats a causa de la pressió de tipus més alts, mentre que la tendència de la inversió en béns d'equipament en els últims mesos hagi estat feble. Com que els mercats probablement se centraran a buscar més signes de debilitat cíclica, si el PMI (Índex de Gestors de Compres) presenta una tendència a la baixa, probablement tindrà un gran impacte.

En la zona euro, esperem que el balanç per compte corrent actual reflecteixi la repercussió de la baixada dels preus del gas en la seva recuperació cap al superàvit i que la confiança del consumidor continuï recuperant-se per la mateixa raó. Prenent com a base una enquesta a analistes financers, l'estudi del ZEW (Centre per a la Investigació Econòmica Europea) pot ser un dels primers en mostrar l'impacte de les fallides dels bancs als EUA mentre els PMIs previs ofereixen un indicador més important de tendència de recuperació en la zona euro al llarg del primer trimestre.

Al Regne Unit, l'atenció l'acapararà la reunió del Banc d'Anglaterra. Encara que el Regne Unit no està directament afectat per les fallides als EUA, el Banc d'Anglaterra ha estat un dels bancs centrals menys compromesos amb continuar elevant els tipus, la qual cosa significa que, si decideix fer una pausa en la política d'enduriment, no suposaria una gran sorpresa en aquest moment.

Com indica Sean Shepley, economista sènior d'Allianz Global Investors, "esperem que l'actitud d'enduriment de la Fed es reflecteixi en un entorn de mercat més difícil que el que hem vist en la primera part de l'any. L'enduriment dels bancs centrals probablement s'esperi amb més temor que en els últims mesos, per la qual cosa als inversors els convindria ser cautelosos amb els actius de risc," explica.

I finalment, recordar que la setmana que ve hi haurà més informes de resultats com els de Nike i RWE dimarts, així com els d'Accenture i General Mills dijous.