Atents a l'IPC de febrer i als resultats de Grifols
- Luis Aparicio
- BARCELONA. Diumenge, 25 de febrer de 2024. 19:30
- Actualitzat: Dimarts, 27 de febrer de 2024. 08:34
- Temps de lectura: 3 minuts
La setmana ha anat molt bé per a la renda variable al món, fins i tot al gairebé sempre endarrerit índex espanyol IBEX-35 que s'anotava una pujada del 2,57% i, per fi, sortia dels números vermells de rendibilitat aquest any. Les grans places nord-americanes i algunes europees com les alemanyes i franceses continuen tocant màxims històrics. En aquests primers dos mesos de l'exercici l'impuls és el mateix que l'aconseguit en el bon any borsari de 2023: les tecnològiques. Ara aquest tòtem per a les borses es diu intel·ligència artificial i es concreta en la presentació dels resultats de Nvidia que els analistes van qualificar d'impressionants.
Tecnologia, doncs, i bons beneficis empresarials als Estats Units i molt acceptables a Europa són els catalitzadors d'aquest bon moment de la renda variable que està basat en l'abundant liquiditat i en l'entrada dels endarrerits en el passat exercici que van creure a ulls clucs que els Estats Units entrarien en recessió. Però no va ser així. El bon moment del mercat contrasta amb l'elevada volatilitat del mercat de bons: en aquesta setmana el de referència dels Estats Units a 10 anys va arribar al 4,33% per acabar una mica més relaxat en el 4,24%, impulsant també a la resta de bons mundials.
Però el mercat ja és conscient que ha d'esperar que les xifres d'inflació en un costat i l'altre de l'Atlàntic s'encaminin amb solidesa cap al 2%. La geopolítica tampoc no ajuda en el segon aniversari de la Guerra d'Ucraïna, la tensió creixent entre Israel i Palestina i els atacs al transport marítim a l'Orient Mitjà que, afortunadament i, de moment, no estan fent efecte en els preus de matèries primeres tan decisius com el petroli.
En el costat negatiu, el bitcoin va baixar el 2,5%, per sota dels 51.000 dòlars després de dues setmanes amb guany del 22%. I això que des del Banc Central Europeu es va tornar a sentir la mateixa cançó: el valor real del bitcoin és zero. L'autoritat monetària europea va dir que la creació de fons ETF al comptat sobre la criptodivisa no suposa cap valor intrínsec. Ja amb el calendari arribant al març, continuaran les presentacions de resultats del passat exercici amb abundants referències a Espanya (Naturgy, Ferrovial, Endesa, Audax, Aena, Indra, ACS, Prosegur i Atresmedia, entre altres). Destaquen els que presentarà la farmacèutica Grifols després de l'informe dels analistes de Gotham, que va provocar la brusca caiguda de les accions de la companyia catalana. Previ a aquestes dades a què el mercat prestarà especial atenció, Grifols ha pujat aquesta setmana el 8,39%, situant-se entre els quatre valors més revalorats de l'IBEX 35. Als Estats Units, les principals referències de resultats vindran de Salesforce, Paramount i HP.
Els analistes de Self Bank comenten unes dades setmanals molt marcades per la inflació, tant a Europa com als Estats Units. La setmana començarà amb la publicació de l'índex de preus industrials (IPRI) de gener a Espanya. Després de registrar la variació mensual de l'índex el desembre, una caiguda d'un 0,3%, a l'inici de 2024 s'espera que el procés de desinflació es mantingui.
Seguidament, el dimarts 27 es publicarà l'indicador de confiança del consumidor GFK a Alemanya. En un context marcat pel deteriorament de l'activitat econòmica de la primera potència europea, el sentiment de les llars es mantindrà a nivells molt reduïts. Així mateix, el dimecres 28 coneixerem l'evolució de la confiança del consumidor a l'eurozona. Malgrat que els últims mesos ha estat notablement negativa, situant-se l'indicador l'últim mes en -16,1 punts, s'espera una lleugera millora fins a -15,6 punts, impulsat per l'estabilització de les taxes d'inflació i la resiliència del mercat laboral.
La setmana acabarà amb la publicació de les dades d'IPC d'Alemanya, França i Espanya, i diversos indicadors sobre l'activitat econòmica. En concret, coneixerem l'evolució de les vendes detallistes al gener i la taxa d'atur d'Alemanya, o la balança per compte corrent d'Espanya.
Finalment, es publicaran el PMI manufacturer de l'eurozona, que seguirà previsiblement per sota del nivell d'expansió, és a dir, menys de 50 punts. Als Estats Units, els inversors se centraran en l'inici de setmana en la publicació de l'indicador de confiança del consumidor del Conference Board. En línia amb altres referències, s'espera que el sentiment de les llars nord-americanes continuï millorant, impulsat per l'estabilització dels preus, la resiliència de l'ocupació i les perspectives que la Fed comenci en els mesos entrants el procés de flexibilització de la seva política monetària.
El dimecres 28, coneixerem la lectura final del PIB del quart trimestre de 2023. No s'esperen canvis substancials respecte a la lectura preliminar, per la qual cosa es calcula que el repunt de la producció en el conjunt de l'any es mantingui en un 2,5%.
El final de la setmana vindrà protagonitzat per la publicació del PMI i de l'ISM del sector manufacturer, i per la lectura definitiva de l'índex de confiança de la Universitat de Michigan. Unes dades que aportaran informació sobre l'evolució de l'activitat econòmica en els primers mesos de l'any.