Gotham insisteix en la seva ofensiva contra Grifols, però no aconsegueix tombar el seu preu. El fons d'inversió va publicar dimarts un nou informe acusatori contra la companyia d'hemoderivats, en el que admet que manté posicions curtes a la seva capital. És a dir, Gotham espera que les accions de Grifols caiguin en borsa per guanyar diners amb l'operació. Una cosa que ja va fer en el seu primer atac contra l'empresa catalana, provocant pèrdues properes al 40% en a penes una setmana.

Després del primer informe, Grifols havia aconseguit recuperar bona part del valor perdut al mercat, passant de cotitzar en mínims de 8,36 euros als 10,9 euros amb què ha començat la setmana, malgrat que encara lluny dels 14,2 euros previs al primer informe de Gotham. Aquesta vegada, les sospites llançades pel fons oportunista que lidera Daniel Yu no han aconseguit esfondrar el valor de la farmacèutica en l'Ibex-35, que només va caure un 0,36% al tancament del mercat de dimarts.

Una mala notícia per a Gotham, l'activitat del qual de "desemmascarar" les irregularitats comptables de companyies cotitzades sol anar acompanyada d'operacions en curt per guanyar diners amb la seva caiguda al mercat. Així doncs, el nou informe publicat per la firma nord-americana, de tot just dues pàgines, revela que manté una posició baixista en Grifols amb la qual pretén continuar beneficiant-se.

Manté una posició curta inferior al 0,5%

"En el moment de la publicació d'aquest Informe, Gotham City Research, les seves filials o persones vinculades (possiblement juntament amb o a través dels seus membres, socis, afiliats, empleats i/o consultors), mantenen posicions curtes a l'emissor esmentat en aquest Informe i poden beneficiar-se en cas que les accions de l'emissor baixin", avisa.

No obstant això, la posició encara no ha estat notificada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), per la qual cosa és inferior al 0,5%, llindar a partir del qual el supervisor dona a conèixer aquest tipus d'operacions. En canvi, quan el fons va publicar el primer informe, sí que va especificar que havia apostat en curt contra la companyia amb una posició superior al 0,5%, a través de la societat General Industrial Partners. L'endemà va retirar part de la seva aposta i ara admet que manté la seva ofensiva.

Així mateix, Gotham també destaca al seu nou informe que el seu interès i el dels seus afiliats és que el preu de les accions de Grifols baixin. D'altra banda, s'adverteix que "poden prendre posicions addicionals a l'emissor (tan llargues com curtes) en una data futura i renuncien a qualsevol obligació de notificar al mercat els esmentats canvis, tret d'en la mesura que la llei ho exigeixi". Fonts del sector veuen "lògic" el nou atac del fons d'inversió en mantenir oberta aquesta posició en el capital de la farmacèutica, ja que Grifols "estava recuperant el valor perdut i això pot perjudicar la seva estratègia".

Els dubtes de Gotham que Grifols qualifica de "malintencionades, falses i enganyoses"

En qualsevol cas, Gotham no deixa anar la seva presa i continua intentant que Grifols de més explicacions sobre els seus informes comptables. D'aquesta manera, la firma de Yu qüestiona, de la mateixa manera que en la primera anàlisi, que tant Grifols com Scranton consolidin alhora les societats Haema i BPC, en els seus resultats financers. Una cosa que la companyia ja va respondre en una trucada amb inversors per calmar el mercat i en un fet rellevant, assegurant que pot fer-ho perquè Grifols reté un dret de compra sobre aquests negocis i la normativa comptable li ho permet.

Gotham apunta també a dos préstecs de Grifols a "parts vinculades" per més de 160 milions, així com els "actius financers amb parts vinculades" que Grifols situa en 321 milions d'euros, que el fons creu que podrien haver-se dirigit a Scranton. Com en els estats financers no s'especifica on ha anat a parar aquest capital, Gotham demana la farmacèutica que confirmi o desmenteixi si existeix aquesta relació.

A més de les operacions de compravenda entre Scranton i Grifols i els préstecs i actius financers que el fons posa en dubte per l'escassa informació sobre això, també torna a preguntar que qui és darrere de Scranton, segon màxim accionista de la cotitzada. Assegura que, "segons un article" aparegut en premsa, en 2011 Grifols tenia el control del 70% de Scranton. Per la seva part, la companyia va assegurar en la trucada amb inversors que en posseeix menys del 20% de la societat. "Grifols no va revelar si la família Grífols controla Scranton i en quina mesura", destaca al seu nou informe.

Més enllà dels dubtes mostrats, reflectides gairebé totes al primer informe, el 'hedge fund' introdueix una altra nova sospita, qüestionant la tasca que el grup ha encarregat al bufet d'advocats Baker McKenzie. Així, desafia la companyia a contractar una firma de comptabilitat forense independent "per investigar les seves pràctiques comercials i comptables i fer públiques aquestes conclusions".

Grifols ha sortit a defensar-se novament i, en una comunicació a la CNMV, ha rebutjat "categòricament" l'informe, les preguntes del qual qualifica d'"insinuacions malicioses, falses i enganyoses de Gotham que tenen com a únic objectiu desestabilitzar Grifols i generar dubtes entre els inversors institucionals".