Espanya sembla haver oblidat que Europa ha viscut una crisi energètica a conseqüència de la devastadora invasió d'Ucraïna per part de Rússia el febrer del 2022. En comptes de solidaritzar-se amb Ucraïna i els altres països de la Unió Europea (UE) i disminuir la dependència del gas rus, ha duplicat les importacions de gas natural liquat (GNL) de l'esmentat país en dos anys.

El 2022, els preus de l'energia van assolir valors màxims de tots els temps. La reducció deliberada dels subministraments de gas per part de Rússia va ser la principal causa del gran augment dels preus del gas a la UE, la qual cosa també va afectar el preu de l'electricitat produïda en les plantes de gas, així com els preus de gas i electricitat al consumidor final.

Els països de la UE van adoptar unes regulacions d'emergència per abordar els alts preus i ajudar els ciutadans i les empreses més afectades per la crisi energètica.

A conseqüència d'aquesta regulació i de les polítiques de la UE per ajudar a disminuir la dependència al gas, Espanya va aconseguir disminuir en un 14% la demanda de gas des de l'any 2021 al 2023, segons la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers (CORES). El país ha continuat utilitzant més fonts renovables per produir electricitat i el clima ha afavorit, ja que la temporada de calefacció ha estat menor de l'esperat.

Tanmateix, ens qüestionem la raó per la qual Espanya ha necessitat incrementar la seva dependència al GNL rus. Mentre que, l'any 2021, les importacions de GNL rus representaven el 9% de la matriu del total de les importacions de GNL i de gas per gasoducte, sorprenentment el 2023 aquest valor es va duplicar al 18%, i va ser la tercera font d'importació després d'Algèria (29%) i els Estats Units (21%).

En els dos últims anys les importacions de gas per gasoducte van disminuir un 37% i les importacions de GNL van incrementar un 22%. Les importacions per gasoducte d'Algèria van disminuir un 39%, mentre que les importacions de GNL dels Estats Units van augmentar 37% i les de GNL rus van augmentar un 100%. Encara que els Estats Units van duplicar les seves exportacions de GNL a Espanya des de l'any 2021 al 2022, el 2023 aquests volums van disminuir un 37% respecte al 2022.

Les importacions creixen en gran mesura pels contractes firmats entre empreses internacionals amb empreses propietàries de projectes de gas russos

Encara que hi ha un moviment al continent per prohibir les importacions de GNL rus, tant Espanya com Bèlgica i França semblen fer cas omís i continuen depenent d'aquesta font. Això es deu en gran manera als contractes firmats entre empreses internacionals amb empreses propietàries de projectes de gas russos.

Rússia compta amb diverses plantes de gas natural liquat i entre elles es troba Yamal LNG que està ubicada al nord-est de la península de Yamal, a la costa de la badia d'Obi al nord-oest de Sibèria. La planta té una capacitat de 17,4 milions de tones per any (MTPA) de GNL.

Segons el Grup Internacional d'Importadors de GNL, GIIGNL, l'empresa espanyola Naturgy, dedicada a la generació, distribució i comercialització d'energia i serveis, té un contracte firmat amb Yamal LNG per importar 2,5 MTPA de GNL fins a l'any 2038. I al seu torn, Naturgy té contractes de cartera (cartera) amb Endesa per 0,75 MTPA, amb l'empresa d'electricitat porto-riquenya Puerto Rico Electric Power Authority (PREPA) per 1,47 MTPA i amb Repsol per 0,70 MTPA.

A mesura que Espanya, així com Bèlgica i França, continuï important GNL rus, existeix el risc que part d'aquest gas pugui ser transitat a altres països europeus que han decidit disminuir o aturar per complet la dependència al gas rus.