Les reunions dels grans bancs centrals (Fed i BCE) es van saldar amb repeticions dels tipus d'interès i amb la sorpresa que els Estats Units donin un calendari de rebaixes en el preu dels diners per a 2024, amb expectativa de tres retallades des dels seus nivells actuals del 5,5%. Jerome Powell veu la inflació controlada i els tipus dels bons al mercat van caure: als Estats Units el termini de 10 anys es va situar per sota del 4% i la referència alemanya va caure al 2%. Moviments que van donar ales a les borses, especialment les nord-americanes, mentre que a Espanya l'Ibex-35 va tancar amb un retrocés de l'1,25% en aquestes sessions. Sens dubte, les paraules de Christine Lagarde, presidenta del BCE, van ser menys contundents en la caiguda del preu dels diners per al pròxim any i va remarcar la necessitat que les dades de preus puguin revertir en la situació de les taxes.

Ja només queden dues setmanes per acabar l'exercici i faltaran al·licients per a noves pujades, però la caiguda del volum de negoci a les borses pel període vacacional sol ser un aliat per a les pujades. El menor negoci ajuda també aquest procés de maquillatge que sol produir-se en els últims dies de l'exercici a fi d'oferir un balanç anual el més brillant possible.

Amb poques referències per a aquesta pròxima tanda, dues empreses van tenir un mal comportament als mercats. Segons apunten els analistes de MarketScreener, la farmacèutica Pfizer es va deixar el 9% del seu valor després d'advertir que els beneficis i les vendes per a 2024 no assoliran les expectatives de Wall Street. Els inversors també estan desviant la seva atenció de l'enorme adquisició de l'innovador especialista anticancerigen Seagen per 43.000 milions de dòlars, perquè no compensarà el dèficit de beneficis dels productes covid. Per això, Pfizer anuncia 500 acomiadaments al Regne Unit i un estalvi de 3.500 milions de dòlars. Per la seva part, l'espanyola Telefónica va baixar un 8% en la setmana en cotitzar les primeres decisions econòmiques del nou president argentí Javier Milei, que va devaluar el pes més d'un 50% a començaments de setmana. S'hi suma la reorganització dels seus competidors que pot reduir el seu negoci a Espanya.

Després de pujar durant vuit setmanes consecutives, el bitcoin ha caigut un 2,5% des de dilluns, situant-se de nou per sota de la marca dels 43.000 dòlars. En la seva línia, l'ether, la criptomoneda nativa de la blockchain Ethereum, també està caient, de nou entorn de la marca dels 2250 dòlars, un 3,8% menys aquesta setmana. Després de guanyar més d'un 56% en tot just dos mesos, un bon nombre d'actors del mercat de criptoactius estan recollint beneficis en BTC, la qual cosa pot explicar la desacceleració d'aquesta setmana. Mentrestant, l'esdeveniment més esperat continua sent l'aprovació d'un ETF de Bitcoin Spot per part de la Comissió del Mercat de Valors nord-americà (SEC). Molts experts del sector creuen que les primeres respostes potencialment positives de la SEC sobre aquests productes d'intercanvi arribaran a començaments de l'any que ve. Suficient perquè els aficionats al sector de la moneda digital s'esllangueixin durant les festes.

POQUES REFERÈNCIES A L'AGENDA

Dilluns començarà amb l'atenció posada a Alemanya, on els inversors analitzaran els índexs Ifo de clima empresarial i expectatives de desembre. La dada d'expectatives, en particular, ha pujat recentment, ja que la inflació alemanya continua alentint-se.

Dimarts, l'atenció se centrarà a Tòquio, on el Banc del Japó anunciarà les seves mesures de política monetària. Encara que no s'espera que el BoJ apugi els tipus aquest mes, més del 80% dels economistes creuen que el banc central abandonarà el seu règim de tipus negatius a mitjans de 2024, segons Reuters. D'altra banda, dijous es publicaran les dades d'inflació de novembre al Japó.

Els inversors nord-americans analitzaran les dades del sector immobiliari al llarg de la setmana, amb la confiança dels promotors dilluns, els permisos de construcció dimarts, les vendes d'habitatges existents dimecres i les vendes d'habitatges nous divendres. També divendres, el Departament de Comerç dels EUA donarà a conèixer les dades d'ingressos personals, despesa, estalvi i inflació de novembre (deflactor del PIB). Les primeres previsions apunten a una inflació subjacent del 0,16% intermensual, un nivell proper a l'objectiu del 2% fixat per la Reserva Federal.

Els últims anuncis de resultats de l'any afecten Heico, ThyssenKrupp Nucera, Ceconomy, Accenture, Fedex, Micron i Nike.