En els últims mesos, no es parla d'una altra cosa que no sigui la intel·ligència artificial i la seva irrupció al mercat. Quan el futur semblava ser el Metavers, de sobte els chatbots han sortit a escena. Per què tant xivarri ara? L'explosió de la quantitat de contingut digital disponible i els avenços tecnològics, tant en infraestructura com per processar informació, han fet que tinguem davant una de les aplicacions més disruptives al món de la intel·ligència artificial: ChatGPT. En tan sols dos mesos des del seu llançament, aquest programa ha aconseguit superar els 100 milions d'usuaris a tot el món, la qual cosa la converteix en una de les aplicacions més reeixides de la història. Però, què és ChatGPT i com està revolucionant la societat?

ChatGPT és un chatbot, un programa per comunicar-se amb les persones a través de la conversa, impulsat per intel·ligència artificial, creat per OpenAI, una empresa líder en intel·ligència artificial. Aquest chatbot utilitza el model de llenguatge GPT-3 per proporcionar respostes a les preguntes que se li fan. El model GPT-3 és un dels models més gran i potents de l'actualitat, amb 175 mil milions de paràmetres. Això significa que ChatGPT és capaç de respondre a preguntes de manera gairebé humana, la qual cosa el converteix en un chatbot extremadament eficaç i útil.

Un dels principals avantatges de ChatGPT és la seva capacitat per aprendre de manera autònoma a partir de les interaccions amb els usuaris. Això significa que, com més s'utilitza l'aplicació, millor torna en la comprensió del llenguatge i en la capacitat de proporcionar respostes precises i útils. A més, ChatGPT està dissenyat per adaptar-se a diferents contextos i temes, la qual cosa ho fa extremadament versàtil i útil per a una àmplia gamma d'aplicacions.

Les oportunitats que planteja ChatGPT són innombrables. Per exemple, pot ser utilitzat al sector d'atenció al client, per respondre preguntes dels usuaris de manera ràpida i eficient. També pot ser utilitzat en l'educació, per proporcionar respostes i explicacions clares i precises als estudiants. I en el camp de la investigació científica, ChatGPT pot ser utilitzat per ajudar els investigadors a trobar informació rellevant i respondre preguntes complexes.

Tanmateix, també hi ha alguns perills associats amb l'ús de ChatGPT. En primer lloc, hi ha la preocupació que l'aplicació pugui ser utilitzada per difondre informació errònia o fins i tot perillosa. Si els usuaris poden fer preguntes de qualsevol mena i rebre respostes, com podem estar segurs que les respostes són precises i confiables? De fet, ChatGPT és molt bo inventant respostes quan no les té. Això planteja importants reptes ètics que han de ser abordats pels desenvolupadors de l'aplicació.

A més, que sostenible és utilitzar la gran quantitat de recursos informàtics que utilitza ChatGPT per explicar acudits, crear poemes absurds o inventar excuses? El seu ús a gran escala pot tenir un impacte significatiu en el medi ambient. En un moment en què l'agenda 2030 està tan enfocada en la sostenibilitat i la lluita contra l'escalfament global, resulta paradoxal utilitzar aplicacions que consumeixen tants recursos, més quan la finalitat no és precisament l'avenç de la societat.

Sens dubte, ChatGPT és una de les aplicacions més prometedores en el camp de la intel·ligència artificial. La seva capacitat per proporcionar respostes precises i útils a una àmplia gamma de preguntes ho fa extremadament útil en una gran varietat d'aplicacions. Les aplicacions d'aquest tipus ja poden produir codi informàtic per crear aplicacions en minuts, projectar tendències i balanços comptables amb mestria, fer un triatge mèdic basant-se en una simptomatologia, traduir textos amb més precisió que un expert lingüista... Què serà el següent? El futur que ens espera és sens dubte com menys interessant.