La Fundació Princesa de Girona organitza, per segon any consecutiu, el Fòrum de Talent Jove en el marc de la cerimònia de lliurament dels Premis Princesa de Girona 2025. Es tracta d’una trobada que reuneix 100 joves de més de 40 empreses del Patronat de la Fundació amb un objectiu: connectar el talent jove d’aquestes organitzacions i oferir-los una plataforma per compartir les metodologies innovadores que utilitzen en quatre eixos temàtics: propòsit social, desenvolupament i talent, intel·ligència artificial i sostenibilitat.

Una formació és bàsica

El Fòrum de Talent Jove, que se celebrarà a la UIC, estarà dinamitzat per KPMG, responsable també de l’oficina tècnica de l’esdeveniment. A més, comptarà amb una xerrada de Pau Garcia-Milà, cofundador i coCEO de Founderz, Premi Princesa de Girona CreaEmpresa 2010 i patró de la Fundació. La benvinguda anirà a càrrec de Gonzalo Rodés, també patró de la Fundació. A les portes d'aquest gran esdeveniment el pròxim 23 de juliol, conversem amb Pau Garcia-Milà sobre la irrupció de la IA: "Formar-te en IA és gratuït o molt econòmic. El problema és no formar-te en IA. O sigui, ja no és que fem una cosa que com que som els millors no ens cal. És un perill que algú que no és el millor, algú mediocre que l'únic que sap fer és màrqueting i dic mediocre en el sentit totalment negatiu de la paraula utilitzi molt bé la IA i ens robi clients. Perquè durant molt de temps n'hi ha hagut prou amb ser molt bons amb el que fem. Però ara la IA no tot són avantatges, també té perills. I un d'ells és que algú que comenci ara mateix, que no hagi posat tant esforç i tanta dedicació com nosaltres amb el que fem, si utilitza bé la IA i nosaltres no, aconseguirà generar una aura de visibilitat que nosaltres no tindrem. Per tant, la part negativa de la IA és que el 2025 la IA ja no és opcional".

Durant la jornada es presentaran prop de 50 iniciatives innovadores centrades en els eixos temàtics del Fòrum. En fer zoom en aquestes propostes, que reflecteixen l'impacte real i el potencial transformador del talent jove en les organitzacions, és possible identificar fulls de ruta comunes. Començant per l'eix de la Intel·ligència Artificial, tots els projectes destaquen la incorporació de tecnologies avançades: des de la IA i la digitalització fins a sistemes automatitzats que optimitzen processos i milloren l'experiència de l'usuari. En Desenvolupament i Talent, s'aprecia un fort enfocament en la capacitació contínua, tant de joves com de professionals. Els programes busquen empoderar les persones mitjançant formacions orientades a habilitats pràctiques i coneixements rellevants per al present i el futur del treball.

Com sumar talent?

En aquest sentit, el coCEO de Founderz conclou: "És un error, no només social, és un error financer i és fàcil de demostrar que és un error des d'un punt de vista de diners i de negoci, però és substituir-los per IA, sinó ajudar-los a integrar la IA perquè justament són el coll d'ampolla que em permet créixer més de pressa. L'error seria doncs acomiadar gent per substituir-los per IA's, que es pot fer eh. I la Unió Europea segurament ho farà, ho prohibirà, però ara encara no existeix aquesta prohibició. Per tant, una persona pot agafar té una empresa que té 10 treballadors i acomiadar 5 treballadors per fer IA i segurament el primer mes dirà: "Gràcies a la IA estic guanyant més diners". Però si mirem purament l'ingrés, si és una empresa que eren 10 treballadors que facturava 300.000 euros aquest any facturarà 300.000 euros i gràcies al fet que ha acomiadat 5 persones doncs tindrà més benefici. Però això té les cames molt curtes perquè el mateix any som al juny, si una altra empresa on també eren 10 i que també facturava 300.000 euros ha decidit formar les 10 persones en via acabarà l'empresa, acabarà l'any i haurà facturat 300.000 euros igual comença l'any següent i aquest que té 10 persones que utilitzen la IA és com si tingués la mida d'una empresa de 20 persones o de 25 persones. Per tant, esperava facturar 500.000 o un milió d'euros i l'altre veu com se li va reduint el negoci perquè els seus competidors totes les vegades de 10 persones que ara treballen com si fossin 25 es van menjant el negoci i al final se't van tancant les parets i al final acabes tancant.