Soc Esther Checa, i avui t'explicaré com Google aterra a les aules digitals amb la seva proposta d'intel·ligència artificial per a educadors i estudiants. Aquesta companyia ha presentat una nova suite de solucions d'intel·ligència artificial, Gemini for Education, pensada específicament per aportar una nova forma en què professors i estudiants ensenyen i aprenen de forma online. Per què és important? Principalment, perquè aquestes eines representen una evolució concreta i accessible en l'ús d'IA dins de les aules. Es tracta de funcions que podrien facilitar el treball docent, personalitzar l'aprenentatge, i ampliar l'accés a recursos educatius adaptats a cada nivell.
Durant la conferència de la Societat Internacional per a la Tecnologia en l'Educació, un dels esdeveniments globals més rellevants en tecnologia educativa, Google va anunciar oficialment Gemini for Education. Es tracta d'una versió de la seva intel·ligència artificial Gemini 2.5 Pro integrada dins de Google Workspace for Education, i ve amb diverses funcions dissenyades exclusivament per al món educatiu.
Implicacions del docent
Per als docents, això significa poder accedir —sense cost addicional— a funcions com per exemple:
-
Gemini in Classroom, que està disponible en totes les edicions educatives de Workspace, i que ajuda a crear en segons llistes de vocabulari, tests o enquestes.
-
També incorpora la possibilitat de generar vídeos educatius de 8 segons amb efectes de so, utilitzant Google Vids. Aquest format pot ser ideal per presentar continguts o anunciar activitats.
-
I probablement el més interessant són els formularis, ara poden crear-se directament des d'un PDF, una presentació o un document de Google Drive.
Una altra funció destacada són les 'Gemmes', aquestes són versions personalitzades d'assistents d'IA que els professors poden crear, per exemple, per generar simulacions interactives o reforçar temes específics del temari. Aviat aquestes Gemmes podran compartir-se entre els docents.
Del costat de l'alumnat, els estudiants majors de 18 anys ja poden utilitzar Gemini Canvas per crear qüestionaris personalitzats segons el que estan estudiant. Aviat, això estarà disponible també per a menors, i inclourà recursos visuals com a diagrames interactius per facilitar la comprensió de temes complexos. A més, eines com NotebookLM permeten transformar apunts o textos en contingut audiovisual amb només un clic. Els professors fins i tot podran assignar aquestes eines directament als seus alumnes des de Google Classroom, i també en plataformes com PowerSchool o Canvas.
Què passa amb la seguretat?
Google assegura que les dades no s'utilitzen per entrenar els seus models, i que existeixen polítiques estrictes per protegir els menors. Gemini inclou una experiència guiada per a estudiants joves, amb recursos educatius sobre com utilitzar la IA de manera crítica i responsable. Per als centres, els administradors poden decidir qui accedeix al fet que, veure l'historial d'ús, i fins i tot controlar les converses generades a Gemini. A més, aquesta suite compta amb el segell de privacitat de Common Sense Media, la qual cosa garanteix a priori la protecció de dades.
En resum, Google no només ha llançat eines noves, sinó que també està fent que la intel·ligència artificial s'integri de forma pràctica en l'entorn educatiu. Després del llançament d'aquesta suite de solucions, la reflexió que hauran de realitzar els centres educatius, és si ésto pot substituir la tasca del professor en algunes tasques, o si es tracta de facilitar l'ensenyament, alliberar temps per a l'important i oferir als estudiants noves maneres d'aprendre. Utilitzar la IA en el procés educatiu requereix d'un component crític rellevant, ja que pot convertir-se en una gran aliada per a l'aprenentatge del present i del futur, però requereix una reflexió i ús intel·ligent molt rellevant per part dels centres educatius i professionals de l'ensenyament.