Després de dos anys de prova pilot a 500 domicilis, validació científica i una àmplia col·laboració institucional, el projecte ATENEA, desenvolupat per la startup MOMENTUM ANALYTICS en col·laboració amb l'entitat Grup ABD - Associació Benestar i Desenvolupament, es consolida com una solució tecnològica pionera en l'àmbit de la prevenció i de les cures a persones grans.

Amb un informe favorable encarregat pel Departament de Drets Socials i Inclusió a la Fundació TIC Salut Social, que n'ha analitzat l'impacte en termes d'efectivitat, eficiència i idoneïtat per a la seva implementació futura com a servei públic, ATENEA es posiciona com una infraestructura clau en el futur del benestar i l'autonomia de la població major. "ATENEA és una intel·ligència artificial dissenyada per tenir cura de la gent gran, amb un enfocament ètic, proper i preventiu. Després de la fase pilot i l'informe favorable de la Fundació TIC Salut Social, estem en el moment perquè el servei pugui arribar, progressivament, a totes les persones que ho necessitin", afirma Albert Isern, CEO de Momentum Analytics.

Reconeixement europeu i aliances clau

El potencial transformador d‟ATENEA ha estat reconegut en l'àmbit europeu. L'European Social Network (ESN), la principal xarxa europea de responsables públics de serveis socials, ha entrat al comitè de governança i l'ha presentat a l'European Social Services Conference (ESSC) com a bona pràctica alineada amb els principis europeus d'atenció integral i centrada en la persona.

Així mateix, entitats del tercer sector amb experiència en col·lectius vulnerables, com ara la Fundació Catalana Síndrome de Down i l'Associació Catalana de Famílies Alzheimer, han col·laborat en proves específiques per avaluar la idoneïtat del dispositiu en persones d'aquests col·lectius. Aquesta fase ha permès adaptar i personalitzar el servei per a realitats diverses dins de l'ecosistema de les cures. A més, la Comissió de Bioètica de la Universitat de Barcelona (CBUB) ha emès un dictamen favorable, garantint els drets i el benestar de les persones participants, avalant els principis ètics, metodològics i legals del projecte.

Amb un format accessible –una tauleta o un smartwatch sense pantalla tàctil ni botons físics, que funcionen únicament mitjançant la veu– ATENEA ofereix assistència directa en aspectes clau del dia a dia: salut, seguretat, socialització i alimentació. Parlant de forma natural, la intel·ligència artificial permet a l'usuari demanar cita al metge, fer una trucada de vídeo a un familiar, després d'una sol·licitud d'ajuda, contactar amb els serveis d'emergència o li recorda la presa de la medicació.

Un projecte creat amb aval institucional

ATENEA ha estat finançada amb 2,3 milions d'euros dels fons Next Generation EU, gestionats pel Departament de Drets Socials i Inclusió, i s'ha desenvolupat mitjançant un procés de cocreació amb més de 500 persones grans, usuàries del sistema durant la prova pilot realitzada entre 2023 i 2024 a 20 municipis catalans, tant en un entorn urbà com a rural, entre ells Sant Feliu de Llobregat, Mataró, Mollet, Vic, Manlleu, Esplugues i la província de Lleida. "ATENEA situa les persones grans al centre, garantint els seus drets i oferint una cura digna i inclusiva. No és un luxe, sinó una infraestructura pública necessària per garantir drets fonamentals", sosté Pilar Rodríguez, adjunta a gerència de Grup ABD – Associació Benestar i Desenvolupament, entitat que col·labora estratègicament en el projecte.

MOMENTUM ANALYTICS, amb una visió ètica i inclusiva de la tecnologia, ha aconseguit desenvolupar un dispositiu centrat a les persones, amb l'aval de les principals institucions públiques, científiques i socials del país. El següent pas, en mans del Govern català, serà decidir que ATENEA es converteixi en un dret real per a totes les persones grans que ho necessitin.